Liberia: Flickor våldtas trots att kriget är slut

Nästan ett år efter krigets slut våldtas, utnyttjas och försummas fortfarande liberianska flickor, rapporterar en observatörsgrupp.

– Sexuellt våld, våldtäkter och många andra former av misshandel frodades under inbördeskriget och pågår än idag. Tonårsflickor, ensamstående mödrar och mödrar med små barn har varit, och är fortfarande, de främsta offren, sade Ellen Jorgensen enligt nyhetsbyrå Reuters.
Hon arbetar i ”Kvinnornas kommission för kvinnor och barn som är flyktingar”, WCRWC, som nyligen besökte Liberia.

  • Våra barn har blivit bortglömda och lämnade att lida. Vi måste ta dem tillbaka och låta dem vara vad de är: barn, inte prostituerade, inte soldater, inte vårdnadshavare, utan barn, sade den liberianska Bendu Holder i den "Nya liberianska stiftelsen".

Kvinnorna talade på en presskonferens i FN som en del av arbetet i ”Övervakningsgruppen av barn och väpnade konflikter”, en paraplyorganisation bestående av privata människorätts- och biståndsgrupper som arbetar med misshandel av unga människor i krig.

Liberia, med sina runt 3,2 miljoner invånare, har i princip ödelagts av ett inbördeskrig som pågått från och till i 14 års tid. Vapnen lades ner i augusti 2003 när den liberianske presidenten Charles Taylor gick i exil i Nigeria.

Taylors avlägsnande beredde väg för ett fredsavtal med regeringsfientliga rebeller, samt installationen av en ny interimsregering och fredsbevarande FN-styrkor.

Mer än tio månader efter att våldsamheterna upphört är runt 300 000 människor i Liberia hemlösa, och ytterligare 320 000 liberianer befinner sig i flyktingläger i angränsande länder. 80 procent av dessa människor är kvinnor, sade övervakningsgruppen.
En undersökning gjord bland liberianska kvinnor och barn i flyktingläger i Sierra Leone visar att två tredjedelar har utsatts för sexuellt våld, sade Ellen Jorgensen.

– Hemlösa flickor, vare sig de befinner sig i Liberia eller andra länder, utsätts fortfarande med jämna mellanrum utsatta för våldtäkter, massvåldtäkter, sexuell misshandel och sexhandel i lägren, sade Jorgensen och tillade att soldater, lägerarbetare, köpmän och till och med biståndarbetare tvingar dem till sex i utbyte mot skydd, mat och andra tjänster.

Gruppen vädjade till FN:s säkerhetsråd att uppmärksamma sina egna resolutioner, att säkerställa att FN:s fredsbevarande styrkor arbetar för att skydda de sårbara i lägren och att upprätta mekanismer för att klagomål ska registreras och åtgärdas.

Marina Henrikson
Amnesty Press, praktikant


Reuters