Nätverk av hemliga fängelser utökas

Ryska säkerhetsstyrkor och deras tjetjenska allierade använder hemliga fängelser för att hålla kvar och tortera civila i den ryska utbrytarrepubliken Tjetjenien. Det framgår av en ny rapport från Internationella Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter, IHF.

Kort efter att det andra tjetjenska kriget bröt ut 1999 började ryska styrkor att konstruera ett hemligt nätverk av fängelser i provinsen, varav de flesta inte var mer avancerade än cirka tio meter djupa jordhål. Men de senaste åren har nätverket utökats och blivit mer sofistikerat och mångfasetterat, enligt IHF:s rapport. Utomrättsliga fängslanden, förhör, tortyr och till och med avrättningar har blivit norm, medan ryska federala styrkor tillsammans med tjetjenska allierade försöker få kontroll över den upproriska regionen.

Radio Free Europe/ Radio Liberty, RFE/RL, har intervjuat en före detta fånge från ett av de hemliga fängelserna. Mannen, som av säkerhetsskäl ville vara anonym, berättade att ungefär 50 män förde bort honom från hemmet i Shali Raion en morgon 2004. De band för hans ögon och slog honom, gav honom elstötar och kastade honom i ett av fängelsehålen.

  • Var tionde eller femtonde minut drog de ut mig för att förhöra och tortera mig...De förklarade att om jag tog av mig ögonbindeln och öppnade mina ögon skulle de kasta in en handgranat i hålet, sade mannen.

De som höll honom fängslad ville få fram information om tjetjenska motståndsmän.

  • De frågade mig var de tjetjenska rebellernas baser låg, vilka som säljer narkotika och var vapnen förvaras, berättade den före detta fången för RFE/RL. Jag svarade att jag inte hade den informationen och då sade de att de skulle hjälpa mig att minnas.

Därefter utsattes mannen för elchocker vilka fortsatte ända tills han förlorade medvetandet. På kvällen släpptes han fri. Han lämnades vid vägkanten med bakbundna händer, ett skärp spänt runt halsen och en ryggsäck över huvudet som en provisorisk huva.

Förutom jordhålor, som mannen från Shali Raion hamnade i, utgörs de hemliga fängelserna av bland annat förvaringscontainrar och underjordiska gångtunnlar. IHF:s rapport visar att det finns många olika typer av inrättningar som alla används för pressa fram kunskap och systematiskt trakassera Tjetjeniens civila, en befolkning som redan drabbats hårt efter Rysslands två krig i regionen.

Samtidigt som Ryssland förbereder sig för att ta över ordförandeskapet i Europarådets ministerkommitté ökar pressen på en utredning av Moskvas hemliga tjetjenska fängelser. Den 15 maj bad IHF den schweiziske senatorn Dick Marty, som för Europarådets räkning utreder hemliga CIA-fängelser, att även ryska fängelser i Tjetjenien ska inkluderas i undersökningen.

  • Vi hoppas att de här problemen ska få mer uppmärksamhet, sade Aaron Rhodes, verkställande direktör på IHF. I kontexten av Europarådets politiska process hoppas vi nu att andra medlemmar av Europarådet ska uttrycka sin oro och finna vägar att hjälpa Ryssland så att problemen får en positiv lösning.

Ett annat problem i norra Kaukasus är våldsdåden mot ryssar i officiell ställning, dåd som blivit allt vanligare på sistone, rapporterar DN. Den 17 maj dödades minst sju människor i en självmordsattack i delrepubliken Ingusjien i södra Ryssland. Bland dödsoffren fanns Ingusjiens biträdande inrikesminister Dzabrail Kostojev.

Ingusjiens inrikesministerium misstänker i första hand kriminella gäng för att ligga bakom attacken, men man utesluter inte heller att det kan röra sig om tjetjenska separatister.

Tidigare i veckan dödades en polis och ett dussintal sårades i Dagestan under en eldstrid med tjetjenska gerillakrigare, enligt DN. Två av rebellerna stupade. Enligt myndigheterna planerade rebellerna att ta skolbarn som gisslan, precis som skedde i Beslan i Nordossetien 2004 då mer än 330 människor miste livet under gisslandramat.

Läs mer om Tjetjenien

BBC Countryprofile


Radio Free Europe (RFE/RL)