Krigsbrott utförda av alla parter

Alla sidor i den senaste konflikten i Somalia har gjort sig skyldiga till allvarliga brott mot krigets lagar, menar Human Rights Watch (HRW) i en nyutkommen rapport. Etiopiska och somaliska regeringstrupper samt de somaliska upprorsgrupperna tar inte hänsyn till civilbefolkningens säkerhet vid striderna i huvudstaden Mogadishu.

  • De stridande parterna har på ett kriminellt vis ignorerat civilbefolkningens välbefinnande. Att FN:s säkerhetsråd har visat likgiltighet inför denna konflikt har gjort tragedin ännu större, säger Ken Roth, verkställande direktör för HRW, i rapporten Shell-Shocked: Civilians Under Siege in Mogadishu.

Den senaste utvecklingen i konflikten i Somalia inleddes i december 2006 då etiopiska styrkor, med stöd av USA, påbörjade en offensiv i landet för att driva bort koalitionen av islamiska domstolar som tagit kontroll över Mogadishu. Efter att ha etablerat sig i huvudstaden i januari 2007 utförde den somaliska interimsregeringen, med hjälp av etiopiska trupper, två kraftfulla offensiver mot de kvarstående islamistmiliserna mellan mars och april. Uppgifterna som HRW släppte på måndagen är resultatet av den hittills enda självständiga utredningen av striderna under denna period.

De etiopiska trupperna beskylls för att ha brutit mot krigslagarna eftersom de vid upprepade tillfällen bombarderat tätbefolkade områden samt beskjutit och plundrat sjukhus på oumbärlig medicin och utrustning. HRW anklagar även de etiopiska trupperna för att avsiktligt avrätta civila genom sin beskjutning.

Trots att interimsregeringens egna trupper spelat en marginell roll i konflikten har de inte gjort tillräckligt för att varna och skydda civilbefolkningen i stridsområdena. Det rapporteras även att de plundrat privat egendom, förhindrat hjälpinsatser samt vanvårdat personer vid massgripanden.

  • Sedan de värsta striderna upphörde i slutet av april har etiopiska och somaliska regeringstrupper rutinmässigt kränkt civilbefolkningens rättigheter. Terroristbekämpning kan bara byggas på respekt för mänskliga rättigheter och förbud mot straffrihet för grova brott, menar Ken Roth.

Koalitionen av väpnade islamistgrupper med anknytning till de islamiska domstolarna har enligt HRW också beskjutit civilområden, placerat trupper i tätbefolkad bebyggelse och avsiktligt dödat tjänstemän i interimsregeringen. De anklagas även för avrättningar och stympning av tillfångatagna soldater.

Det är inte klart hur många människor som mist livet i årets strider, som är de värsta sedan 1991, men siffror mellan 400 och 1 000 personer har rapporterats. Runt 400 000 somalier har tvingats på flykt på grund av den senaste våldsvågen.

HWR uppmanar FN:s säkerhetsråd, som snart sammanträder för att diskutera situationen i Somalia, att ge en framtida fredsbevarande insats i landet ett starkt mandat för att skydda civilbefolkningen. Säkerhetsrådet väntas överväga huruvida truppen på 1 500 soldater från den Afrikanska unionen istället bör övergå till en FN-mission.


Human Rights Watch