Bagram - ”det andra Guantánamo”
Den 11 januari var det exakt sex år sedan de första orangeklädda fångarna anlände till Guantánamo Bay på Kuba, vilket uppmärksammades på olika platser i världen. Men människorättsaktivister vill även sätta fokus på det större men mindre kända amerikanska fängelset i Afghanistan som av en del beskrivits som ”det andra Gitmo”, rapporterar nyhetsbyrån IPS.
Så kallas ibland fängelset Bagram, som ligger på en amerikansk militärbas i en uråldrig afghansk stad med samma namn. Fånglägret öppnades av militären som ett tillfälligt häkte i samband med invasionen för att störta talibanerna år 2001. För närvarande sitter cirka 630 fångar här - nästan tre gånger så många som på Guantánamo.
2005 försökte USA överföra fängelset till afghanska myndigheter. Detta efter att väldokumenterade berättelser om att vissa fångar hade ”försvunnit”, medan andra avlidit i cellerna eller blivit utsatta för tortyr hade blivit kända.
Men på grund av ett antal juridiska, byråkratiska och administrativa misstag så står fängelset fortfarande under amerikansk kontroll. Och en färsk rapport från Internationella rödakorskommittén, ICRC, som ännu är konfidentiell, ska enligt uppgift beskriva hur fångarna i lägret fortfarande blir utsatta för övergrepp.
Enligt uppgift ska rapporten bland annat beskriva att Bagram är extremt överbelagt, att miljön är mycket hård, samt att fångar ibland utsätts för grym behandling som står i strid med Genèvekonventionen. Vissa av fångarna ska ha suttit inspärrade på anstalten i över fem års tid utan att ha åtalats eller fått tala med juridiska ombud.
- Bagram framstår som lika illa – eller värre än – Guantánamo, säger Hina Shamsi vid medborgarrättsorganisationen American Civil Liberties Union, ACLU.
Problemen vid Bagram blev först kända 2005, då New York Times kommit över en två tusen sidor lång armérapport som handlade om hur två obeväpnade afghanska fångar avlidit där år 2002.
Till en början hävdade USA:s militära myndigheter i Afghanistan att fångarna dött en naturlig död, och förnekade påståenden om att fångar på Bagram blivit fastkedjade i taket, eller på andra sätt utsatts för livsfara.
Men efter en undersökning av New York Times erkände armén att de två fångarna hade utsatts för dödligt våld. Innan fångarna avled hade de kedjats fast i taket och blivit misshandlade. Militäråklagare slog fast att fångarna hade mördats.
Obduktioner visade att fångarna hade utsatts för mycket brutalt våld mot sina ben. Våldet var så grovt att det jämfördes med om de hade blivit överkörda av en buss. Förra hösten pekade arméns utredare ut 28 soldater som delaktiga och rekommenderade att de skulle ställas inför rätta.
Den amerikanska militären har satsat motsvarande nästan 200 miljoner kronor på att bygga ett nytt fängelse utanför Kabul där fångvården ska leva upp till internationella normer, och har också utbildat afghanska fångvaktare.
Men de tilltagande striderna i landet har inneburit att allt fler människor grips.
Hina Shamsi vid ACLU säger att förhållandena på Bagram har förbättrats på senare år, men befarar att det fortfarande finns en risk för att nya övergrepp begås. Hon menar också att det kan finnas flera andra hemliga fängelser i Afghanistan som sköts av CIA, eller andra organ.
- Vi vet att CIA höll så kallade ”spökfångar” i ett hemligt fängelse, otillgängligt för Röda korset, kallat ”saltgruvan” i Afghanistan, säger Shamsi.
Hon påpekar samtidigt att landets regering aldrig har kritiserat CIA för dess hemliga förhörs- och fängelseprogram, vars existens president Bush erkände i september 2006
Varken Guantánamo eller Bagram har varit en het fråga för någon av de kandidater som kämpar om nomineringarna inför höstens presidentval i USA.
President Bush har sagt att han skulle vilja stänga Guantánamo, men har inte gjort något för att så ska ske.
I juni förra året sade Bushs tidigare utrikesminister Colin Powell att om han fick bestämma så skulle Guantánamo stängas.
- Inte i morgon, utan denna eftermiddag. Genom att fortsätta hålla ett ställe som Guantánamo öppet har vi skakat om det förtroende världen hade för Amerikas rättssystem.
**William Fisher_
IPS/New York
Läs mer:
Nästan alla vill stänga Guantánamo (Amnesty Press 15 januari 2008)
Kanada: USA och Israel på ”tortyrlista” (Amnesty Press 18 januari)
IPS |