President Jammeh: ”Homosexuella ska ut ur landet”

Hård kritik riktas nu mot det senaste utspelet från Gambias president Yahya Jammeh. Vid ett massmöte utanför huvudstaden Banjul den 15 maj sade presidenten att Gambia är ett land av troende och att ”syndfulla och omoraliska beteenden, som homosexualitet inte kommer att tolereras”, rapporterar BBC.
Yahya Jammeh, då överste i armén, tog makten i en oblodig kupp 1994 då president Dawda Jawara störtades. Jammeh har arbetat hårt för att framställa sig som troende muslim och hans utfall mot homosexuella kom i samband med en politisk talarturné där han uppmanar gambianerna att återvända till jordbruk för att göra det möjligt för landet att bli självförsörjande på livsmedel.

Presidenten sade att hans regering sedan 1994 använt över 100 miljoner USA-dollar för landets utveckling men att 95 procent av pengarna hade gått till utlänningar. Han hotade att beslagta alla affärer som hyrs ut till utlänningar och sade att ”vi är dödströtta på att göra investeringar som bara gynnar utlänningar”.
- Utlänningar är varmt välkomna, men inte dåliga element, sade Yahya Jammeh.
Han gav homosexuella, kriminella och drogbaroner 24 timmar på sig att lämna landet.
Presidenten beordrade hyresvärdar och hotellägare att kasta ut homosexuella och hotade med att landets säkerhetsstyrkor skulle genomföra razzior, rapporterar Afrol news.
- Vi kommer inte att tveka att stänga hotell som härbärgerar homosexuella, sade presidenten.

Yahya Jammeh hotade att införa lagar i Gambia som ska vara ännu hårdare än de iranska lagarna mot homosexualitet och sade att han kommer ”hugga huvudet” av alla homosexuella som påträffas i Gambia.

  • Jammeh har en lång historia av homofobi, säger en av Storbritanniens främsta gayaktivister, Peter Tatchell, enligt AngolaPress. Nu kämpar han för att behålla kontrollen över landet och väljer ut den svagaste gruppen som syndabock. Men om han försöker verkställa dessa hot kommer förmodligen internationella biståndsgivare att dra tillbaka sitt stöd och utländska turister kommer stanna hemma vilket kommer att skada den gambiska ekonomin.

IGLHRC, den internationella homorörelsens kommission för mänskliga rättigheter, fördömde i fredags kraftfullt Jammehs hot och uppmanade till protester mot Gambias president.

I februari 2008 flydde ett antal homosexuella från Senegal och sökte sig bland annat till Gambia efter att ett antal homosexuella män hade gripits i samband med ett ”gay-bröllop”.

I Sverige uppmanade RFSL:s ordförande Sören Juvas svenska regeringen att protestera:
- Regeringen förväntas nu agera för att förhindra ett blodbad. I regeringsförklaringen 2007 förband man sig att agera för hbt-frågor internationellt och nu är tiden inne.

President Yahya Jammeh fick förra året stor internationell uppmärksamhet då han påstod sig ha funnit botemedlet mot hiv och aids. Jammehs påstående att diverse örter som skulle ätas och spridas över kroppen var verksamt fördömdes av experter som en bluff, men en hel gambier trodde på presidenten.

Ulf B Andersson

26 maj 2008

Ulf B Andersson
Amnesty Press