Sydossetien evakuerar barn till Ryssland

Den georgiska utbrytarrepubliken Sydossetien startade i helgen en evakuering av barn till Nordossetien i Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press. Orsaken till evakueringen sades vara det ökade våldet mellan Sydossetien och georgiska regeringsstyrkor.

Barnen sändes med buss till Vladikavkaz, som är huvudstad i den ryska provinsen Nordossetien. Enligt Irina Gagloyeva, taleskvinna för Sydossetien, hade fler än 1 000 barn evakuerats vid middagstid på söndag.

  • Våra barn är i ständig fara. Det finns planer på att evakuera alla barn vars föräldrar ger sitt godkännande, sade Irina Gagloyeva till AP.

Natten till lördag dog sex personer i strider mellan sydossetiska och georgiska regeringsstyrkor. Enligt BBC skyller de båda parterna på varandra för att ha startat striderna.

Georgiens minister för återintegrering, Temur Yakosbashvili, bestred enligt AP att det är fråga om en evakuering av barnen. Enligt honom ska ungdomarna på semester och vistas på ungdomsläger.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass har över 1 500 människor evakuerats från Sydossetien under de senaste tre dagarna. Ministern för assistans vid nödsituationer i Nordossetien, Vladimir Ivanov, uppgav på söndag kväll till Itar-Tass att ungefär 534 människor, varav 390 barn, hade nått gränskontrollen vid Nizhny Zaramag. Enligt ministern skulle dessa personer inhysas på ett centrum för rehabilitering av offer för terroristakter. Senare ska barnen få logi på olika hotell och sovsalar.

På söndagen sade Nordossetiens president Taimuraz Mamsurov att Nordossetien står redo att ta emot så många barn från Sydossetien som är nödvändigt. På måndagen meddelade dock ministern Vladimir Ivanov att ytterligare 800 personer kommer att anlända till Nizhny Zaramag och att man inte har möjlighet att ta emot fler människor just nu.

Enligt Itar-Tass förhandlar den sydossetiske predidenten Eduard Kokoity om husrum för barn i andra regioner i Rysslands södra federala distrikt. Enligt regeringen i Sydossetien kan upp till 200 000 personer vilja lämna området under den pågående krisen med Georgien.

Sydossetien bröt sig loss från Georgien efter ett blodigt krig i början av nittiotalet i samband med Sovjetunionens sönderfall och Georgiens självständighet. Ryska fredsbevarande styrkor befinner sig sedan dess i Sydossetien och i Abchasien, en annan georgisk utbrytarrepublik. Sydossetien och Abchasien kräver självständighet från Georgien. Spänningen i regionen har ökat sedan Ryssland tidigare i år annonserade att man kommer att etablera officiella kontakter med de båda utbrytarrepublikerna.

Den georgiske ministern Temur Yakosbashvili anklagade på söndagen Ryssland för att ha provocerat fram spänningen i området för att förstöra den internationella medlingen i konflikten om Abchasiens och Sydossetiens status, rapporterar AP. I Abchasien sade myndigheter att de inte kommer att delta i fredssamtalen i Berlin som är planerade till den 15 augusti på grund av den ökade spänningen i Sydossetien.

Läs mer:

Ökad risk för krig mellan Ryssland och Georgien (Amnesty Press, 25 juni 2008)

Följ utvecklingen i Georgien, Sydossetien och Abchasien:

Itar-Tass

Civil Georgia


AP