140 skadade, 240 gripna under Belgrad Pride - president Tadic lovar hårda tag mot huliganerna
På söndagskvällen rapporterade Radio B92 i Serbien att 140 personer skadats, däribland 124 poliser, när högerextrema grupper försökte stoppa söndagens Pridefirande i den serbiska huvudstaden Belgrad. Omkring 5 000 - 10 000 motdemonstranter gjorde sitt bästa för att stoppa Belgrade Pride. De angrep polisen, som svarade med tårgas, och attackerade också regeringspartiet Demokratiska partiet, DS, högkvarter som började brinna. Även Socialistpartiets högkvarter angreps. På Österrikes ambassad krossades fönster och ett fordon utanför franska ambassaden stacks i brand. Ett försök att storma parlamentsbyggnaden misslyckades dock. 240 personer uppges ha gripits enligt Radio B92. Omkring 1 000 personer kunde dock genomföra ett Pridefirande i Belgrad för första gången sedan 2001.
Serbiens president Boris Tadic lovade enligt Radio B92 hårda tag mot ”huliganerna”. Runt om i Belgrad använde motdemonstranterna gatstenar och bensinbomber i attackerna mot det massiva polisuppbåd som hade mobiliserats för att skydda Belgrade Pride.
Innan avmarschen talade Vincent Degert, chef för EU:s mission i Serbien, till deltagarna som samlades omgivna av kravallpoliser och pansarvagnar.
- Vi är här för att fira värden om tolerans, yttrandefrihet och rätten att fritt samlas, sade han i sitt tal enligt BBC.
Tre tjänstemän från svenska ambassaden fanns enligt TT också på plats.
Mellan 1 000 och 1 500 personer hade samlats. Bland deltagarna fanns hbt-aktivister från andra europeiska länder, Amnesty-aktivister och aktivister från andra internationella organisationer, liksom ambassadörer från EU-länder, serbiska politiker och representanter för det serbiska civila samhället.
I paraden ropades slagord som ”Tillsammans mot fascismen” och bland deltagarna gick Svetozar Čiplić ministern för mänskliga-och minoriteters rättigheter., rapporterar QX Representanter för Demokratiska Partiet, som sitter i regeringen och ledaren för oppositionspartiet Liberaldemokratiska Partiet, Čedomir Jovanović, deltog.
Boban Stojanovic, en av organisatörerna, sade till Lydia Aroyo från Amnesty att han var glad över den stora uppslutningen och att paraden denna gång fått stöd både från staten och det civila samhället. Han uttryckte dock försiktighet inför möjligheterna att få ett slut på diskrimineringen av homosexuella,bisexuella och transpersoner i Serbien:
- Det kommer alltid att finnas vissa kretsar i samhället som inte accepterar oss, men detta är början på en dialog.
Efter det Pridefirande som 2001 slutade med brutala attacker mot deltagarna och som i serbiska hbt-kretsar kallas för ”Bloody Pride” dröjde det ända till 2009 innan ett nytt försök gjordes att organisera ett Pride i den serbiska huvudstaden. Då drog polisen tillbaka tillståndet inför hoten från motdemonstranter och arrangörerna ställde in evenemanget då man inte ville acceptera en plats långt utanför Belgrads centrum. I år var det länge tveksamt om något Pride skulle hållas men i början av september förklarade två organisationer att Belgrad skulle få sitt Pride.
Trots att olika högerextrema grupper öppet hotat att stoppa firandet och gå till fysisk attack valde den serbiska regeringen i år att offentligt uttala att Pridefirandet skulle kunna hållas och att deltagarna skulle få skydd av polisen. För den nuvarande serbiska regeringen, som vill att Serbien närmar sig EU med ett medlemskap som slutmål, har det varit en belastning att Serbien är ett europeiskt land där hbt-personer inte öppet kan använda sin yttrande- och församlingsfrihet.
På lördagen hölls ett möte för att protestera mot söndagens Pridefirande, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Då deltog 5 000 - 10 000 personer. Det var en blandning av barnfamiljer, fotbollssupportrar och personer som gjorde nazihälsning och ropade ”Död åt homosexuella”. På fredagen hade den mäktiga serbisk-ortodoxa kyrkan tagit avstånd från Pridefirandet på söndagen, även om man också uttalade sig mot användande av våld för att stoppa marschen.
Betydelsen av att Pride trots allt kunde genomföras ska inte underskattas, sade David Diaz-Jogeix från Amnesty i en kommentar:
- Idag var ett historiskt ögonblick. Det var första gången på ett årtionde som hbt-rörelsen och dess supportrar kunde samlas fritt med fullt stöd av polisen och fira mångfald. Vi hoppas att detta ska bli en startpunkt för fortsatt dialog och tolerans i Serbien.
- Vi är här och det är vad som betyder något, sade Sara, en av marschdeltagarna som inte ville säga sitt efternamn till nyhetsbyrån AFP. Detta är första steget längs en lång väg men jag är lycklig över att det äntligen har hänt.
5 000 poliser lyckades skydda de mellan 1 000 och 1 500 personer som deltog i marschen. Men stora shoppingstråk plundrades, ett stort antal fordon sattes i brand och vägskyltar användes som vapen av de högerextrema grupperna och tårgasen låg tung över delar av Belgrads centrum medan högernationalisterna sjöng nationalistsånger och ropade ”Död åt bögarna” och ”Åk till Kosovo”
- Det var mer som en dödsmarsch. Atmosfären var fruktansvärd, sade deltagaren Susanne Simon-Paunovic, en tyska som är gift med serb.
En deltagare i Pridemanifestationen rapporteras ha skadats när han blev överfallen när han återvände hem till sin förort efter att ha deltagit i Pridefirandet. De kommande dagarna fruktar många i den serbiska hbt-rörelsen fortsatta attacker från de extrema nationalister som på söndagen misslyckades med att stoppa Belgrads första Pride sedan 2001.
På söndagskvällen satt cirka 100 ”huliganer” i häkte och Tomo Zoric, talesperson för åklagarämbetet, sade till Radio B92 att allt kommer att göras för att identifiera våldsverkarna under söndagen och ställa dem inför rätta.
Och till BBC sade Belgrads borgmästare, Dragan Djilas, att det viktigaste denna dag trots allt var att inga dödsoffer hade krävts när Serbiens huvudstad upplevde de värsta kravallerna sedan vintern 2008 när Kosovo utropade sin självständighet.
Ulf B Andersson
10 oktober 2010
Läs mer
Läs Lydia Aroyos Amnestyblogg
Civil Rights Defenders om Pride i Belgrad
Följ utvecklingen på Radio B92
Arrangörerna av Pride i Belgrad
Amnesty Press om Serbien
5 000 poliser ska skydda Pride i Belgrad – högerextremister hotar stoppa paraden på söndag (Amnesty Press 4 oktober)
Återigen – ett inställt Pride i Belgrad (Amnesty Press 22 oktober 2009)
Serbien: Allt fler hot mot MR-aktivister (Amnesty Press 29 februari 2008)
Ulf B Andersson Amnesty Press |