Transpersoner misshandlade av polis - ställs inför rätta imorgon

Den 17 maj i år blev fem transpersoner i Ankara misshandlade av polis. De är nu åtalade för att ha gjort motstånd mot polisen. I ett brev till Turkiets inrikesminister, Beşir Atalay och justitieminister, Sadullah Ergin, kräver nu fem olika människorättsorganisationer ett slut på våldet mot transpersoner och att personerna bakom attackerna mot de fem personerna i maj ställs till svars.

Organisationerna som gått samman är Internationella kommissionen för homosexuellas rätt (IGLHRC) , Human Rights Watch, COC Holland, Global Advocates for Trans Equality (GATE) ) och Internationella föreningen för homosexuella, bisexuella, trans- och intersexuella personer i Europa (ILGA)
De personerna som nu är åtalade för att ha gjort motstånd och hindrat polisen från att utföra sitt jobb är medlemmar i organisationen för transpersoners rättigheter i Ankara, Pembe Hayat(Hemsida endast på turkiska). Rättegången mot dem inleds den 21 oktober och samtliga riskerar upp till tre års fängelse.
Aktivisterna blev på kvällen den 17 maj stoppade i sin bil av polis. De anklagades att ha uppsåt att sälja sex. De ringde då efter hjälp och uppmanade 25 personer från lokala grupper för mänskliga rättigheter samt juridiska företrädare att komma till platsen. Polisen uppges ha tvingat aktivisterna från Pembe Hayat ut ut bilen, ha slagit dem med batonger, sparkat och sprejat tårgas på dem. Enligt vittnen ska poliserna även ha hotat aktivisterna och skrikit:”Bögar- nästa gång dödar vi er”, rapporterar Human Rights Watch. De fängslades och fördes till polisstationen med tydliga skador och kvarhölls där till morgonen därpå.

Innan åklagaren kunnat slutföra en utredning av aktivisternas klagomål om misshandel anklagades de fem kvinnorna hastigt för våldsamt motstånd mot polisen. Det här följer ett välbekant mönster i Turkiet.
- Turkiska regeringen gör oss, transpersoner, till kriminella bara av den anledningen att vi finns till.
De tvingar oss att leva och dö utanför lagen, istället för att skydda oss, säger Mauro Cabral, ställförträdande direktör för GATE.

I Turkiet har nio transpersoner mördats de senaste två åren. Senast i september blev 28-åriga Irem Okan knivhuggen till döds i sin lägenhet i Bursa. I februari knivhöggs Aycan Yener till döds av en okänd gärningsman i Istanbul. Samma månad mördades 35-åriga Derya Y i sitt hem i Antalya. Även hon blev mördad av en okänd gärningsman.
- Turkiet måste förbättra situationen för transpersonerna och utveckla en strategi för att skydda dem, säger Evelyne Paradis, verkställande chef för ILGA i Europa.

I brevet pekar organisationerna bakom uppropet på att händelserna som den mot Pembe Hayat- aktivisterna följer ett likande mönster av våld och diskriminering av transpersoner i Turkiet. I brevet uppmanas regeringen upphäva lagen som gör det lättare att utöva våld mot transpersoner i Turkiet och istället ersätta den med en effektiv lag som ska skydda mot diskriminering.
- I tydliga fall av diskriminering behandlas ofta offret som förövare, säger Boris Dittrich, från Human Rights Watch. Turkiet behöver poliser som villigt skyddar alla människor, även transpersoner.


Human Rights Watch