Respektlös väntan på ockuperat område

filmer | 2004-01-23

Check Point
Regi: Yoav Shamir
Israel 2003

Vuxna män förnedras, sjuka barn skräms och unga tjejer trakasseras av tungt beväpnade pojkar som knappt ser ut att ha lämnat tonåren bakom sig.

I två år (2001-2003) har den israeliske filmaren Yoav Shamir filmat möten mellan palestinska civila och israelisk militär vid vägspärrarna på Gazaremsan och Västbanken.

Resultatet är en stillsamt betraktande dokumentär om en situation som är allt annat än hållbar. Den hade kunnat vara full av propaganda åt det ena eller det andra hållet, men Check Point känns befriande återhållsam och konstaterande.

Palestinier tvingas vända ut och in på sina
tillhörigheter innan de får passera.

Bilden som tornar fram i filmen är att situationen vid gränsstationerna framför allt präglas av språkförbistring, nyckfullhet och brist på respekt. ”Vi är människor, men de är inte mänskliga, de är apor och gorillor”, säger en av de unga israeliska militärerna, på fullt allvar, om de passerande palestinierna.

Förutsättningarna för passering förändras ständigt, en vägspärr som är öppen ena minuten är stängd nästa. För att kanske öppna igen minuterna efter. Men varför den stängs och öppnas till synes lite hipp som happ, får de väntande aldrig något svar på. Det har de inget med att göra. För flera av de israeliska soldaterna i filmen verkar det nästan vara en slags lek - på pin kiv låter de folk vänta och svettas ett tag innan de kan passera eller får reda på att bara delar av familjen får komma igenom. De andra får vända om utan att få reda på varför.

Check Point vann förra året välförtjänt Joris Ivens pris på IDFA dokumentärfestival i Amsterdam.

Check Point visas vid Making Differences filmfestival på Zita i Stockholm (29/1 kl 19) samt vid filmfestivalen i Göteborg (29/1 kl 11:15, 31/1 kl 11:15 och 1/2 kl 18).

Karin Fjell

filmer | 2004-01-23