Dawit Isaac får stöd av Örgryte

Reportage | 2004-06-11
Även publicerad i AmnestyPress #2/2004

Den 19 maj släppte Amnesty rapporten »You have no right to ask”« som handlar om missförhållandena i Eritrea. Tortyr, godtyckliga gripanden och övergrepp mot politiska fångar är vardag i Eritrea. President Issayas Afewerkis regering har stoppat all dialog om mänskliga rättigheter, och tillåter inga utredningar om påstådda kränkningar och övergrepp.

Bland dem som nu sitter fängslade finns personer som aktivt kämpade för Eritreas självständighet från Etiopien tillsammans med Afewerki. De ses nu som motståndare till regimen, och många anklagas för att spionera för Etiopien.

Dawit Isaac. Foto:Privat

Flera journalister sitter också fängslade utan rättegång, bland annat den svensk-eritrianske journalisten Dawit Isaac, som Amnesty Press skrev om i nummer 4/2003. Dawit Isaac har suttit fängslad sedan 2001, och ingen vet var han befinner sig.

– Vi har inte hört någonting nytt om Dawit Isaac, men vi arbetar för att få till stånd ett möte på regeringsnivå under sommaren. Vi vill att den svenska regeringen via EU skall öka trycket på den eritrianska regeringen, säger Arne König på Svenska Journalistförbundet som tillsammans med Reportrar utan gränser arbetar för att Dawit Isaac ska släppas fri.

Journalisten Khaled Abdu, kollega och vän till Dawit Isaac, som flydde från Eritrea för att inte fängslas, har inte heller hört något nytt om sin vän.
– Nej, varken jag eller hans familj har hört nånting. Senast fick jag veta att Dawit flyttats till ett nytt fängelse efter att folk hade varit i kontakt med honom. Kanske vill de tysta honom, säger Khaled Abdu till Amnesty Press.

Trots den massmediala tystnaden kring den svensk-eritrianske journalisten, har ändå Örgryte Idrottssällskap, ÖIS, uppmärksammat fallet och bland annat gjort en namninsamling.

– Alltså, för att vara helt ärlig så har vi ingen direkt genomtänkt strategi bakom vårt
arbete, och vi vill inte alls ta ställning politiskt. Men vi fick via Dawit Isaacs bror, som arbetar aktivt i klubben, reda på att Dawit har suttit fängslad i över två år utan rättegång, och då kände vi att vi ville göra en blixtinsats. Ingen ska behöva sitta fängslad utan att få veta vad man anklagas för, eller utan att få en ordentlig rättegång, säger Mikael Petterson, klubbdirektör för ÖIS.

Text: Sanna Lundell

Reportage | 2004-06-11
Även publicerad i AmnestyPress #2/2004