Tvätta byken!

ledare | 2009-03-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2009

Den 16 februari publicerade Internationella juristkommissionen, ICJ, en omfattande rapport om konsekvenserna för de mänskliga rättigheterna under det så kallade kriget mot terrorismen som USA har bedrivit sedan 11 september 2001.
– Vi är chockade, sammanfattade Arthur Chaskalson, ordförande för den panel inom ICJ som har gjort granskningen.
Chocken som den tidigare ordföranden i Sydafrikas författningsdomstol talade om handlade om omfattningen av skadorna som åtgärderna för att bekämpa terrorismen har orsakat i en rad länder.
– Många regeringar har struntat i historiens lärdomar, konstaterade Arthur Chaskalson.

ICJ:s ordförande Mary Robinson, tidigare FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, påpekade att det finns lagliga möjligheter att bekämpa terroristhot och uppmanade alla stater att upphäva tvivelaktiga lagar.
Amnesty har välkomnat den nyvalde amerikanske presidenten Barack Obamas rivstart med löften om att fånglägret på Guantánamobasen ska stängas och Amnesty Internationals generalsekreterare Irene Khan kallade Obamas förbud mot tortyr och löften om ett slut för CIA:s hemliga fängelsesystem »historiskt«.

När det gäller straffriheten för förövarna av otaliga brott under de senaste dryga sju åren har dock inget sagts och Amnesty fortsätter därför kräva att en oberoende undersökningskommission undersöker USA:s agerande under »kriget mot terrorismen« och att brottsundersökningar inleds.

I ICJ:s rapport påpekas att underrättelsetjänster världen över har kunnat agera utan att behöva ta ansvar för eller hänsyn till rätts-säkerhet. Sedan Eva Franchells bok Väninnan gavs ut i januari har frågan om utvisningen av Mohammed Al Zery och Ahmed Agiza den 18 december 2001 återigen blivit aktuell. Ahmed Agiza sitter fortfarande kvar i fängelse, dömd till 15 års fängelse efter en bristfällig rättegång. Mohammed Al Zery ställdes aldrig inför rätta men lever under övervakning av den egyptiska säkerhetstjänsten.

Trots flera förhör i riksdagens konstitutionsutskott och en JO-utredning med svidande kritik mot att CIA-agenter tilläts operera på Bromma flygplats är frågetecknen många kring detta svenska bidrag till USA:s krig. Den nuvarande regeringen tycks inte se några hinder för fortsatt samarbete med CIA. Och förre justitieministern Thomas Bodström fortsätter försvara samarbetet med CIA.

För att låna förre utrikesminister Sten Anderssons bevingade formulering: Det är dags att tvätta byken ordentligt och offentligt!

Ulf B Andersson

ledare | 2009-03-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2009