Swaziland: Advokat mördad

Fatta Pennan | 2023-03-13
Även publicerad i AmnestyPress #1/2023

Thulani Maseko var en modig människorättsförsvarare, advokat och kritiker av regeringens förtryck av folket i Swaziland (eSwatini). Den 21 januari sköts han till döds med tre skott genom ett öppet fönster i vardagsrummet i Luyengo, Mbabane, inför sin fru. Dagen före mordet uppges kung Mswati III i ett offentligt tal ha sagt att man skulle ”ta itu med dem” som kräver demokratiska reformer.

Skriv till

Hon. Pholile Dlamini-Shakantu
Minister of Justice and Constitutional Affairs
Ministry of Justice and Constitutional Affairs
927 Mhlambanyatsi, Usuthu Link Road
5th Floor, Mbabane
Swaziland

E-post: [email protected] (osäkert om denna fungerar) eller [email protected]

Your Excellency,

I am writing to bring to your attention the unlawful killing of Thulani Maseko, a human rights lawyer, activist and former prisoner of conscience. On 21 January, Thulani Maseko was shot by unidentified assailants through an open window of his living room, in front of his wife. He succumbed to three shots fired, one to the head and two to the torso through the curtains, by people outside his home.

Although the motive behind his killing remains unclear, Amnesty International has reason to believe that he was attacked in relation to his work as a human rights lawyer.

I urge you as the Ministry of Justice and Constitutional Affairs to ensure that the unlawful killing of Thulani Maseko is promptly, thoroughly, impartially, independently, transparently and effectively investigated and that anyone suspected to be responsible is brought to justice in a fair trial.

Yours sincerely,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag skriver för att fästa er uppmärksamhet på mordet på Thulani Maseko, människorättsadvokat, aktivist och tidigare samvetsfånge. Den 21 januari sköts han av okända gärningspersoner genom ett öppet fönster i vardagsrummet medan hans fru bevittnade det. Han träffades av tre skott, ett i huvudet och två i bröstet, och avled av dessa.

Även om motivet för mordet inte är klarlagt misstänker Amnesty International att det har samband med hans arbete som människorättsadvokat.

Jag ber er att se till att mordet på Thulani Maseko omgående, grundligt, opartiskt, självständigt, transparent och effektivt undersöks och att den som misstänks för att vara skyldig ställs inför rätta i en korrekt rättegång.

Högaktningsfullt

Fotnot: En något kortare version publiceras i nummer 1/2023.

UA 11/23

Fatta Pennan | 2023-03-13
Även publicerad i AmnestyPress #1/2023