Chefredaktören i Budapest som vägrar ge upp
I Ungern har regeringen kontroll över merparten av medierna. Men det finns de som inte ger upp. Csaba Lukács är chefredaktör för Magyar Hang, en oberoende veckotidning som måste tryckas i grannlandet Slovakien.
reportage | 2023-03-21 Av: Åke Pettersson |
Amnesty Press publicerar två artiklar om mediepolitiken i Ungern. Den andra artikeln handlar om Viktor Orbáns medieexpansion utanför Ungerns gränser.
Här på sjunde våningen huserar Magyar Hangs redaktion i en 120-kvadratmeter stor lägenhet. Många måste jobba hemifrån. Foto: Åke Pettersson
Till vänster om den tjocka träporten på det slitna, gulbruna gamla niovåningshuset på Mester-gatan i Budapest en bit från stadens centrum hittar man alla hyresgästernas namn i en liten glasskylt. Rad efter rad. Där finns också namnet Magyar Hang.
Det är nu inte namnet på en privatperson utan namnet på Ungerns hårdast attackerade oberoende tidning, av Viktor Orbáns regering sedd som fiende.
Magyar Hang betyder Ungerns Röst och startades när landets största konservativa, men oppositionella dagstidning Magyar Nemzet plötsligt lades ned i april 2018.
– Samtliga, över hundra, anställda avskedades med omedelbar verkan, men 25 av oss bestämde direkt att vi skulle dra i gång en oberoende veckotidning i stället. Det är det största experimentet i mitt liv hittills.
Det säger Csaba Lukács, chefredaktör på Magyar Hang, som jag hittar på sjunde våningen i det gamla huset. Han är ganska stolt över tidningens kring 120 kvadratmeter stora lägenhet som fungerar som redaktion.
– Nu har vi ett kök också, det hade vi inte där vi höll till tidigare, berättar Csaba Lukács medan han visar runt.
Alla journalister får klart inte plats i de två redaktionsrummen utan flera jobbar hemma. Vi hamnar till slut i sammanträdesrummet som också används som inspelningsplats för videor och arkiv.
På en lång hylla med en gammal TV-apparat lagras ett stort antal buntade papperstidningar från varje vecka. Och det är nästan helt papperstidningen de nu 32 journalisterna livnär sig på. Nättidningen ger inga större intäkter.
– Vi måste vara kreativa, alltid ha en plan B. I början jobbade vi helt gratis, berättar Csaba Lukács. Som tur är var det många läsare som gillade vad vi hade gjort på Magyar Nemzet, de är fortfarande bland våra livsviktiga läsare. Magyar Hang säljs mest i tidningskiosker, via direktförsäljning. Folk vågar inte prenumerera, eftersom tidningar delas ut av den enda statliga distributören och då är läsarna inte anonyma för regeringspartiet Fidesz längre.
Csaba Lukács - chefredaktör för Magyar Hang i sitt kombinerade arkiv, sammanträdesrum och videostudio. Foto: Åke Pettersson
Hans tidning går heller inte att trycka i Ungern, utan det sker i grannlandet Slovakien. Inget ungerskt tryckeri vågar trycka Magyar Hang för att inte förlora alla andra affärer.
– Jo, det är kanske svårt att tro att det är så i ett EU-land 2023, suckar Csaba Lukács bakom sina glasögon och rättar till sin röd-vit-svart-randiga skjorta.
Ingen vågar heller annonsera i Magyar Hang, trots att läsarna – välutbildade och med pengar – är som gjutna för till exempel annonser för tyska bilmärken. Men inte ens den tyska bilindustrin vill lägga pengar i de oberoende medierna.
Magyar Hang rapporterar från de många lärarstrejkerna i Ungern, inte minst i Budapest. Något de Orbán-vänliga medierna oftast undviker. Foto: Åke Pettersson
Ungerska staten – indirekt skattebetalarna – vräker samtidigt annonspengar in i alla Orbánvänliga medier. De göds, samtidigt som ”fiendemedierna” svälts ihjäl. Ta till exempel veckomagasinet Mandimer som drogs i gång för att konkurrera ut Magyar Hang, Mandimers journalister får tre gånger så hög lön, magasinet är fullt av annonser, tjusig layout och nästan gratis. Det enda som fattas är normal journalistik och läsare.
Enligt Csaba Lukács finns det tre typer av medier i Ungern:
-
De kring 500 olika propagandamedierna som ingår i KESMA, stiftelsen som bildades efter Viktor Orbáns segerval 2018, och som innehåller alla landsortstidningar, alla radio- och TV-kanaler i Ungern, kommersiella som public service. Sedan finns det också några ”snälla” medier som får vara kvar utanför för att blidka EU, men som aldrig rapporterar något kritiskt om regeringen.
-
Den andra kategorin består av TV-kanalen ATV, tidningen Nepszava och några veckoblad som inte gör några grävande reportage.
-
Den tredje gruppen, ”fienden”, de små, oberoende medierna. Värst där är Magyar Hang som granskar kritiskt från ett konservativt håll. De anställda namnges i propagandamedierna och kallas förrädare som måste likvideras, enligt Csaba Lukács.
En journalistkollega sade till och med i en TV-sändning att Magyar Hangs chefredaktör var en känd pedofil. Csaba Lukács drog honom inför rätta och vann ett förtalsmål.
– Men skadeståndet har jag inte sett något av, säger han.
Viktor Orbán talar i nationalförsamlingen. Foto: Elekes Andor/Wikimedia
Efter Viktor Orbáns senaste mäktiga valseger våren 2022 har läget för de få oberoende medierna förvärrats ytterligare.
– Vi är vana vid att aldrig få några intervjuer med makthavarna och kallas aldrig till presskonferenser, konstaterar Csaba Lukács. En ny lag betraktar nu oss 32 journalister plötsligt som ett storföretag, så vi måste betala fyra gånger mer i skatt. Vi måste dessutom betala väldigt mycket mer för el och gas.
Framtiden då? För tidningen – och för Ungern?
– Visst, Orbán och Fidesz är otroligt smarta. Men vi överlever! Hittills lyckas vi få tillräckligt många att köpa vår tidning tack vare en balanserad och objektiv journalistik, säger Csaba Lukács.
– Jag föddes i Rumänien under diktatorn Ceaușescu, förklarar Csaba Lukács. När han störtades trodde jag aldrig att det skulle kunna växa fram något liknande igen, så det ser mörkt ut.
– Men de stoppade EU-fonderna som Orbán är beroende av kommer att betalas ut. Ungern har goda kontakter med multinationella tyska företag, typ Mercedes, BMW och Audio som har fabriker här. Både de och EU vill ha Orbán kvar – och då får han fonderna, avslutar Csaba Lukács.
Åke Pettersson
[email protected]
Läs mer om Ungern från Amnesty Press
Rekordstor Prideparad efter nya lagen i Ungern (6 augusti 2021)
Dyster bild av situationen i Ungern (7 oktober 2020)
Nya lagen slår hårt mot transpersoner i Ungern (1 september 2020)
Coronaviruset: När demokratin försvinner i pandemin (14 juni 2020 – också i nummer 2/2020)
Turkiet och Ungern angår oss alla (26 augusti 2018 – också i nummer 3/2020)
Amnesty vägrar följa ny ungersk lag (30 juni 2017)
Gränsen Ungern vill dölja – polis stoppade Amnesty Press reporter (30 juni 2017)
Ungerns väg bort från demokratin (5 december 2015)
BOKMÄSSAN 2015: Orsolya Jeney, Amnestychef i Ungern: ”Det som händer är hela Europas skam.” (2 oktober 2015)
När demokratin avskaffas (2 december 2014)
Romskt motstånd i antiziganismens Ungern (5 mars 2014)
reportage | 2023-03-21 Av: Åke Pettersson |