Bilder från Srinagar: 50 dagars nedsläckning av Kashmir

50 dagar har nu gått sedan vägar, skolor samt internet och andra kommunikationer stängdes ned i den indiska delen av Kashmir. Nyhetsbyrån IPS rapporterar från Srinagar.

reportage | 2019-10-01
Av: Umar Manzoor Shah
Soldater patrullerar på det som brukar vara en av Srinagars livligaste affärsgator. Även om de indiska myndigheterna har lättat på restriktionerna fortsätter många i Kashmir med en strejk i protest mot att delstatens självstyre dragits tillbaka.

Soldater patrullerar på det som brukar vara en av Srinagars livligaste affärsgator. Även om de indiska myndigheterna har lättat på restriktionerna fortsätter många i Kashmir med en strejk i protest mot att delstatens självstyre dragits tillbaka. Foto: Umer Asif/IPS

Den 5 augusti införde den indiska regeringen under ledning av den hindunationalistiska premiärministern Narendra Modi hårda restriktioner i delstaten Kashmir, där en majoritet av befolkningen är muslimer. De genomfördes i efterspelet till en lagändring som drog tillbaka det delvisa självstyre som Kashmir tidigare åtnjutit.

 En pojke kommer cyklande på en öde gata i Srinagars äldre stadsdel, där många protester mot den indiska regeringen har genomförts.

En pojke kommer cyklande på en öde gata i Srinagars äldre stadsdel, där många protester mot den indiska regeringen har genomförts. Foto: Umer Asif/IPS

Rörelsefriheten begränsades genom utegångsförbud samtidigt som internet och telekommunikationer stängdes ned. Regeringen beslutade samtidigt att indier från andra delar av landet skulle få rätten att köpa markområden i den omtvistade delstaten och permanent bosätta sig där.

En soldat vaktar utanför Kashmirs största moské, Jamia Masjid. Sedan den 5 augusti har inga bönestunder tillåtits i moskén.

En soldat vaktar utanför Kashmirs största moské, Jamia Masjid. Sedan den 5 augusti har inga bönestunder tillåtits i moskén. Foto: Umer Asif/IPS

Många av Kashmirs muslimer, som utgör 80 procent av delstatens 8 miljoner invånare, befarar att politiken syftar till att förändra regionens befolkningssammansättning.

Över 4 000 personer, däribland oppositionella politiker, människorättsaktivister och separatister uppges ha blivit gripna.

 Kashmirs skolor har stått tomma sedan åtgärderna från den indiska regeringen meddelades den femte augusti. I stället bedrivs nu skolundervisning i tillfälliga lokaler på många platser.

Kashmirs skolor har stått tomma sedan åtgärderna från den indiska regeringen meddelades den femte augusti. I stället bedrivs nu skolundervisning i tillfälliga lokaler på många platser. Foto: Umer Asif/IPS

Den indiska regeringen uppger att man försöker få allt att återgå till det normala i Kashmir och har försökt öppnat skolorna igen. Men detta har inte förändrat situationen eftersom föräldrar vägrar att låta sina barn återvända av rädsla för våldsdåd.

Den ickestatliga människorättsorganisationen YFK-International Kashmir Lobby Group uppger samtidigt att åtgärderna har fått förödande ekonomiska konsekvenser.

 Dessa båtar, som kallas shikaras, brukar föra turister ut på Kashmirs vackra sjöar, men står nu förtöjda vid den kända sjön Dal. Turismen har drabbats mycket hårt av åtgärderna från den indiska regeringen och hotell och turistanläggningar står tomma.

Dessa båtar, som kallas shikaras, brukar föra turister ut på Kashmirs vackra sjöar, men står nu förtöjda vid den kända sjön Dal. Turismen har drabbats mycket hårt av åtgärderna från den indiska regeringen och hotell och turistanläggningar står tomma. Foto: Umer Asif/IPS

Turismen som är så viktig för Kashmir har drabbats mycket hårt. Hotellen har inga gäster och turistanläggningarna står helt öde.

Den indiska delen av Kashmir har varit drabbat av våld sedan 30 år tillbaka då motståndet mot centralmakten ökade från militanta grupper. Människorättsgrupper uppger att närmare 100 000 människor sedan dess har dödats, medan den officiella indiska siffran ligger på 47 000 döda.

Umar Manzoor Shah och Umer Asif
IPS/Srinagar, Kashmir

Ett indiskt befäl instruerar sina soldater i Srinagar i samband med de hårda restriktioner som utfärdats i regionen.

Ett indiskt befäl instruerar sina soldater i Srinagar i samband med de hårda restriktioner som utfärdats i regionen. Foto: Umer Asif/IPS

Läs också

India: Detention of Kashmiri politician is ‘blatant abuse of the law’ (Amnesty International 17 september 2019)

India: Free Kashmiris Arbitrarily Detained. Thousands Held More Than a Month Without Charge (Human Rights Watch 16 september 2019)

Let Kashmir Speak (Amnesty Internationals aktion 4 september 2019)

India Wants to Avoid International Intervention, But Needs to Address Human Rights in Kashmir (Human Rights Watch 17 augusti 2019)

Jammu and Kashmir: UN Security Council must uphold peace and security (Amnesty International 16 augusti 2019)

Läs mer från Amnesty Press

Nu öppnas massgravarna i Kashmir (29 december 2011)

Kashmir åter en krutdurk (15 december 2008)

reportage | 2019-10-01
Av: Umar Manzoor Shah