ÅRSMÖTE2017: ”Allt går åt fel håll i Kambodja”
Det blir allt vanligare att människorättsförsvarare världen över själva utsätts för människorättsbrott. Ee Sarom från Kambodja arbetade mot tvångsvräkningar och för att förbättra fattigas villkor i Phnom Penh. Förra året kände han sig tvingad att lämna landet då situationen blev allt mer hotfull.
reportage | 2017-05-08 Av: Lisa Olsson |
Ee Sarom. Foto: Annie Beckman
När Amnesty Press träffade Ee Sarom och två andra kambodjanska människorättsaktivister år 2013 sade de då att det var den värsta människorättssituationen i Kambodja på tio år. Nu är Ee Sarom i Sverige igen för att besöka Amnestys årsmöte och Amnesty Press påminde om vad som sades sist han var här.
– Situationen är ännu värre nu än för fyra år sedan, allt går åt fel håll, säger han. Det införs nya lagar som ska försämra för ideella organisationer. Människor fängslas för att de skriver något på Facebook. Vem ska försvara dem som utsätts för kränkningar när vi människorättsförsvarare sitter i fängelse?
Ee Sarom var tidigare programsamordnare på Sahmakum Teang Tnaut (STT) som arbetar specifikt med tvångsvräkningar och markexploatering och för att förbättra fattigas villkor i huvudstaden Phnom Penh. Sommaren 2016 bestämde han sig dock för att lämna Kambodja och flytta till Tyskland, bland annat efter att ha gripits av polis när han var på väg till en demonstration. Det var ett svårt beslut.
– Jag tänkte på min familjs säkerhet. Många människorättsförsvarare har fängslats. Men det är tufft att vara i ett nytt land, man får starta på ruta ett igen. Jag försöker hålla en låg profil för att inte utsätta människor i min organisation för risker, sade han.
Brittis Edman (till höger) från sekretariatet ledde ett samtal med Guadalupe Marengo från Amnestys internationella sekretariat i London och Ee Sarom från Kambodja. Foto: Annie Beckman
Under årsmötet deltog Ee Sarom även vid ett anförande tillsammans med Guadalupe Marengo, chef för Amnesty Internationals arbete för människorättsförsvarare. De båda gav en dyster bild av hur situationen ser ut idag.
– I slutet av 1900-talet såg det positivt ut, men sedan gick det åt fel håll. Kränkningar mot människorättsförsvarare finns överallt. Det kan handla om attacker, mord, kriminalisering av organisationer och övervakning, sade Guadalupe Marengo.
Förra året mördades 281 människorättsförsvarare jämfört med 156 år 2015. Den 16 maj lanseras en ny Amnestykampanj som Guadalupe Marengo berättade om.
Guadalupe Marengo. Foto: Annie Beckman
– Tanken med kampanjen är att vi ska skapa en enad front. Vi behöver få stater att ta sitt ansvar och erkänna att människorättsförsvarare är viktiga. Vi vill också att det ska införas skyddsmekanismer för att förhindra attacker. Genom att lyfta fram olika fall hoppas vi kunna nå andra än de redan övertygade, sade hon.
Ee Sarom berättade mer om hur situationen har försämrats för människorättsförsvarare i Kambodja. Många av dem har fängslats och det är vanligt att aktivister samlas utanför fängelset för att visa sitt stöd.
– Det är fredliga protester där vi sjunger med de fängslades barn och tar med oss lotusblommor och ballonger. Men sedan blev mannen som sålde ballonger till oss gripen.
Tep Vanny på väg till rättegångsförhandling. Foto: LICADHO
Tep Vanny är en av dem som sitter i fängelse i Phnom Penh och som Ee Sarom särskilt nämnde. I februari dömdes hon till 2,5 års fängelse för att ha deltagit i fredliga protester. Hon är en av frontfigurerna i protesterna mot tvångsvräkningar av tusentals familjer i området Boeung Kak Lake i huvudstaden.
Lisa Olsson
[email protected]
Läs mer om Kambodja från Amnesty Press
Kritiker i Kambodja tystas med lagar (22 april 2017)
Politiskt dödläge i Kambodja – yttrandefrihet och mötesfrihet inskränks alltmer (14 april 2014)
Protesterna i Kambodja - en utmaning för Hun Sen (27 mars 2014)
Kambodja: Under ytan växer frustrationen bland textilarbetare (7 mars 2014)
Kampen mot tvångsvräkningar i Kambodja (9 september 2013 – även i nr 3/2013)
Kambodja: "Värsta människorättssituationen på tio år" (12 april 2013)
15 kvinnor som retat makten i Kambodja med sin kamp mot tvångsvräkningar (3 september 2012)
Läs också
Radio Free Asia journalist flees Cambodia under legal threat (CPJ 3 maj 2017)
Cambodia: Use Anniversary to “FreeThe5KH” (Human Rights Watch 26 april 2017)
Cambodia: Drop Farcical Investigation of Human Rights Defenders (Human Rights Watch 7 mars 2017)
Cambodia: Further Information: Cambodian housing rights defender released (Amnesty International 22 september 2016)
Cambodia: Two human rights defenders on trial: Tep Vanny and Bov Sophea (Amnesty International 18 augusti 2016)
Amnesty Press på årsmötet i Stockholm
Amnesty Press på årsmötet i Stockholm
ÅRSMÖTE2017: Amnesty i förändring – men hur ska rörelsen styras ? (10 maj)
ÅRSMÖTE2017: Brett stöd för utökad abortpolicy (8 maj 2017)
ÅRSMÖTE2017: Narkotikapolicy ska diskuteras på Amnestys internationella rådsmöte (7 maj 2017)
ÅRSMÖTE2017: Amnesty kräver att somaliska flyktingars rättigheter respekteras (7 maj 2017)
ÅRSMÖTE2017: Stående ovationer för Woodfox och King (7 maj 2017)
ÅRSMÖTE2017: Svårt år för mänskliga rättigheter (6 maj 2017)
ÅRSMÖTE2017: Kränkningar av utsatta EU-medborgare i Sverige ska utredas av Amnesty (6 maj 2017)
ÅRSMÖTE2017: Isoleringsstraffet kunde inte knäcka Albert Woodfox och Robert King (5 maj 2017)
reportage | 2017-05-08 Av: Lisa Olsson |