Alternativ namninsamling för Syriens demonstranter

reportage | 2011-08-11

Efter månader av demonstrationer i Syrien där regimen om och om slår ner demonstrationer genom att skjuta skarpt, fängsla och tortera ställde sig unga engagerade Amnestyaktivist__e__r den 11 augusti p__å Medborgarplatsen i Stockholm för en alternativ namninsamling.

Istället för den klassiska underskriften uppmanade de förbipasserande att låta sig fotas med en skylt med texten ”Syrien” i solidaritet med de som protesterar i Syrien. De unga Amnestyaktivisterna som stod för aktionen var deltagare i Amnestys nordiska ungdomskonferens som hålls Stockholm den här veckan.

– Det blir väldigt synligt att vi står på gatan och tar ställning med bilder, det kan de inte göra fritt i Syrien, säger Siri Bergqvist, ungdomsaktivist som är med och arrangerar konferensen. Bilderna ska vi sedan lämna till Syriens ambassad i Stockholm.

Torstein J.F. och Tine Eide fotar förbipasserande.

Amnestyaktivister i formation.

Vid halv två-tiden ställde sig aktivisterna på rad iklädda tröjor med texten ”Syrien” på framsidan för att sedan samtidigt vända sig om och visa baksidan av tröjorna med texterna, ”mördad”, ”torterad” och ”försvunnen”.
– Det är vad som hade kunnat hända om vi hade gjort den här aktionen i Syrien, säger Siri Bergqvist.

Aktivisterna demonstrerade med kritor hur Medborgarplatsen kunnat se ut under den syriska regimen.

På aktionen dök det upp flera deltagare med ursprung i Syrien för att hjälpa ungdomsaktivisterna samla in så många bilder som möjligt. En av dem var Bassam al Bagdady.
– Jag är på demonstrationer varje vecka. Jag har vänner i Syrien som är ute och demonstrerar, jag har kontakt med dem dagligen och jag vet att de blir glada av att höra att vi tänker på dem, säger Bassam al Bagdady som var på Medborgarplatsen för att hjälpa till att plocka upp förbipasserande att fota.

Bassam al Bagdady och hans fru Iman har blivit hotade av den syriska ambassaden för att de protesterar mot regimen. Dagligen tar de emot hot via Internet och vid två tillfällen har någon lämnat hotbrev i deras brevlåda. Iman al Bagdady har inte gått utanför dörren på två månader utom för att besöka demonstrationer.

Bassam al Bagdadyhar daglig kontakt med sina vänner i Syrien.

Bassam al Bagdadys vänner beskriver läger i Syrien som fruktansvärt, det är dödsskjutningar varje dag.
– Mina vänner är hoppfulla men de tror att det kommer ta minst tre månader innan det verkligen händer någonting, säger han.

Text och bild: Yvette Lindholm

Läs mer om Syrien från Amnesty

UN Security Council must act to end repression in Syria (10 augusti)

UN urged to issue resolution on Syria bloodshed (9 augusti)

Syrien: Säkerhetsrådets reaktion på händelserna i Syrien är helt otillräcklig (4 augusti)

Report reveals crimes against humanity in Syrian town (6 juli)

Aktion från Amnesty

Stoppa blodbadet i Syrien! (Augusti)

Läs också

På Syriens gator är det ännu tyst (Amnesty Press 3 februari)

Ny Silc-rapport om krisen i Syrien (av Aron Lund)

reportage | 2011-08-11