Istanbul: Tusentals hyllade minnet av den mördade redaktören Hrant Dink

Tusentals personer samlades den 19 januari framför den byggnad där den turkisk-armeniska tidningen Agos tidigare hade sina lokaler. Den 19 januari 2007 sköts redaktören Hrant Dink ihjäl med tre skott utanför Agos redaktion på Haskargazi-gatan i Şişli-distriktet i Istanbul.

artiklar | 2018-01-20
Av: Ulf B Andersson
 Manifestationen i Istanbul samlade tusentals deltagare.

Manifestationen i Istanbul samlade tusentals deltagare. Foto: Eric Nazarian/Instagram

Polisen hade spärrat av gatorna och de som skulle delta i minnesceremonin fick passera avspärrningar och genomgå en säkerhetskontroll, rapporterar den turkiska tidningen Hurriyet. Även om elva år har gått sedan Hrant Dink mördades kom tusentals personer för att hylla minnet av redaktören för Agos.

Hrant Dink grundade år 1996 Turkiets enda turkisk-armeniska veckotidning Agos och var en välkänd vänsterröst i Turkiet för yttrandefrihetens försvar och för att försvara armeniernas rättigheter i det turkiska samhället. Han tvekade inte att tala om ”folkmord” när det gällde händelserna under första världskriget då armenier och andra kristna grupper i det Osmanska riket förföljdes vilket ledde till att han tre gånger åtalades för brott mot paragraf 301 i den turkiska brottsbalken som förbjuder förolämpning mot ”turkiskhet”.

Utredningen kring det tredje åtalet pågick när Hrant Dink mördades. Han var också välkänd för sina försök att uppnå en försoning mellan armenier och turkar. Några veckor innan han mördades deltog han i ett seminarium i den svenska riksdagen.

Elva år har gått sedan Hrant Dink, redaktör för turkisk-armeniska veckotidningen Agos mördades.

Elva år har gått sedan Hrant Dink, redaktör för turkisk-armeniska veckotidningen Agos mördades. Foto: Privat/Amnesty International

Enligt The Armenian Weekly bar deltagarna vid årets minnesceremoni på plakat både på turkiska och armeniska med texter som ”Rättvisa för Hrant” och ”Vi är alla Hrant”.

Den som utförde mordet var den då 17-årige Ogün Samast, en ultranationalist som erkände mordet och år 2011 dömdes till 23 års fängelse. Ultranationalisten Yasin Hayal utpekades som hjärnan bakom mordet och dömdes till livstids fängelse. Det finns dock ett antal andra personer inom säkerhetstjänsten som utpekats som delansvariga för mordet och den rättsliga processen har gått mycket långsamt.

Fethiye Çetin talade till de tusentals deltagarna vid minnesceremonin för Hrant Dink i Istanbul 19 januari.

Fethiye Çetin talade till de tusentals deltagarna vid minnesceremonin för Hrant Dink i Istanbul 19 januari. Foto: Armineaghayan/Wikimedia

I sitt tal vid minnesceremonin riktade Fethiye Çetin, som företräder Hrant Dinks familj, hårda anklagelser mot den turkiska staten för dess inblandning i mordet. Hon uppmanade alla att bilda en bred front för att kämpa för fred, demokrati och en kultur av samexistens och dialog.

I andra länder, däribland Tyskland och Storbritannien, hölls minnesceremonier för Hrant Dink.
Även i Stockholm hölls ett minnesmöte på ABF-huset, arrangerat av Svenska Stödkommittén för Mänskliga Rättigheter i Turkiet där cirka 100 personer deltog.
Isa Turan från kommittén talade liksom Jonathan Lundqvist från Reportrar utan gränser, journalisten Kurdo Baksi, Jonas Nordling från Journalistförbundet och Andrea Bodekull från Amnesty International medan skådespelaren Serpil Inac läste dikter.

Ulf B Andersson

Läs mer om Hrant Dink från Amnesty Press

Minnet av Hrant Dink lever (15 februari 2017 – även i nummer 1/2017)

Nio år sedan Hrant Dink mördades: 2 000 i minnesmanifestation i Istanbul (19 januari 2016)

Turkiet inför 100-årsminnet av folkmordet (23 april 2015)

Tusentals i minnesmarsch för mördade journalisten Hrant Dink (20 januari 2015)

Staten döms som ansvarig för mordet på Hrant Dink (Amnesty Press 15 september 2010)

Försoningsprocessen mellan Armenien och Turkiet avbruten - 95-årsdagen av ”den stora katastrofen” 1915 uppmärksammades i Istanbul (Amnesty Press 26 april 2010)

Samling till minne av Hrant Dink (Amnesty Press 21 januari 2008)

Kampen för pressfrihet i Turkiet (Amnesty Press 5 juli 2007)

Hrant Dink sköts ihjäl i Istanbul (Amnesty Press 19 januari 2007)

artiklar | 2018-01-20
Av: Ulf B Andersson