Uppfinningsrik satir över Tysklands återförening

filmer | 2003-12-18

Good Bye, Lenin!
Regi: Wolfgang Becker
Tyskland 2003
Medverkande: Daniel Brühl, Katrin Saß, Maria Simon, Chulpan Khamatova, Florian Lukas

Östtyskland 1989: Den unge Alexander Kerner (spelad av Daniel Brühl) protesterar mot kommunistregimen. När han grips av polisen får hans partitrogna mamma (Katrin Saß) en hjärtattack och faller i koma.

Kommunismen firar triumfer
i fejkade tv-inslag.
När hon åtta månader senare vaknar upp har muren fallit och det gamla DDR finns inte längre. Men hennes svaga hjärta tål inga omvälvande överraskningar eller chocker, det skulle kunna bli hennes död, och Alexander vågar inte berätta för henne att den gamla regimen fallit. Han bestämmer sig för att återuppliva Östtyskland i familjens lägenhet, och på 79 m2 skapar han således ett tidstypiskt museum.

Men det är inte helt lätt, det är mycket som förändrats under de senaste månaderna. Det som börjar som en nödlögn, växer snart till oanade proportioner, och i takt med att mamman blir bättre och vill gå ut eller se på TV, blir det allt svårare att hålla spelet uppe. I sin desperata strävan att skydda henne från verkligheten engagerar Alexander sin syster Ariane (Maria Simon), bästa kompisen Denis (Florian Lukas) och diverse grannar för att hjälpa honom. Och han rotar i soptunnor efter kaffepaket av gamla DDR-märken som inte längre tillverkas, spelar in falska nyhetsreportage och mutar småpojkar att klä ut sig till partiscouter.

Daniel Brühl och Katrin Saß som
sonen respektive modern.
”Good Bye, Lenin!” är en svart komedi med en allvarlig botten om politiska omvälvningar och personliga bekymmer. Familjen Kerners problem får här stå som symbol för det enade Tysklands försök till återuppbyggnad och att läka gamla sår. ”Good Bye, Lenin!” är en film som får en att skratta, mycket, men den lämnar också mycket att fundera över.

”Good Bye, Lenin!” vann sex priser vid årets upplaga av Berlins filmfestival, bland annat som bästa film.

Karin Fjell

Fler julfilmer
**

filmer | 2003-12-18