En afrikansk kvinnas verklighet

böcker | 2004-03-08

Dömd att stenas av Safiya Hussaini och Raffaele Masto (översättning Helena Monti)

Bra Böcker

Många svenskar kommer nog ihåg Safiya Hussaini, den nigerianska kvinnan som dömdes till döden genom stening för att hon fött ett barn utan att vara gift. Nu kommer boken om hennes liv ut på svenska, lagom till den internationella kvinnodagen, 8 mars.

Boken är skriven av Safiya tillsammans med den italienske journalisten Raffaele Masto. Det är en rak och enkel berättelse där läsaren får följa Safiya från barndomen genom hela hennes liv fram tills idag. När Safiya är tretton år blir hon bortgift med en drygt fyrtio år äldre man och sedan följer den ena tragedin på den andra i hennes liv. Boken illustrerar de tragiska orättvisor som många av världens kvinnor lever med och det är lätt att bli berörd och upprörd av Safiyas öde.

Personligen har jag svårt för en del av språket i boken och kommer på mig med att undra vad som är Safiyas röst och vad som är den italienske medförfattarens tillägg. Vissa avsnitt känns så hjärteknipande att de är svåra att förena med andra okonstlade och lidelsebefriade stycken som verkar vara mer i linje med Safiyas pragmatiska livsinställning. Trots det i vissa fall överdrivet förklarande tonfallet tycker jag dock att boken är mycket läsvärd.

Den ger också en mycket fylligare och mer komplex bild av hela händelseförloppet och punkterar många fördomar. I världspressen florerade till exempel ett rykte om att Safiya hade konverterat till kristendomen. I boken är det uppenbart att hennes starka tro på Allah hjälper henne igenom den svåra tiden. Det är också uppmuntrande att läsa om hur hennes familj och hemby står på hennes sida och stödjer henne genom den svåra tiden.

”Dömd att stenas” ger en spännande och intressant inblick i en afrikansk kvinnas verklighet och berättar mer om människan bakom ett Amnestyfall. Jag rekommenderar den varmt.

Maja Åberg

böcker | 2004-03-08