Stängningen av Dadaab stoppas

Den 9 februari 2017 beslöt en domstol i Kenya att stoppa stängningen av flyktinglägret Dadaab.

artiklar | 2017-03-02
Av: Ulf B Andersson
En domstol i Kenya stoppade den 9 februari den kenyanska regeringens beslut att stänga Dadaab. Regeringen har dock överklagat beslut och världens största flyktingläger hotas av stängning.

En domstol i Kenya stoppade den 9 februari den kenyanska regeringens beslut att stänga Dadaab. Regeringen har dock överklagat beslut och världens största flyktingläger hotas av stängning. Foto: Film Aid/AI

– Idag är en historisk dag för en kvarts miljon flyktingar som riskerade att skickas tillbaka med tvång till Somalia där de allvarligt skulle riskera människorättsövergrepp, sade Muthoni Wanyeki, chef för Amnesty Internationals avdelning för Östafrika, Afrikas Horn och Stora sjöområdet. Nu måste Kenya och det internationella samfundet arbeta tillsammans för att hitta alternativa lösningar för flyktingarna, inklusive möjlighet till lokal integration.

Domaren, J M Mativo, slog i sitt beslut fast att regeringens order om stängning är diskriminerande och gränsar till kollektiv bestraffning. Det var två kenyanska människorättsorganisationer; Kenya National Commission on Human Rights och Kituo Cha Sheria, som med stöd av Amnesty ifrågasatte regeringens beslut att stänga Dadaab. Regeringens plan var ursprungligen att stänga lägret den 30 november 2016 men det sköts upp ett halvår av ”humanitära skäl”.

Den kenyanska regeringens talesperson Eric Kiraithe sade enligt BBC att domstolens beslut ska överklagas. Regeringen anser att den väpnade somaliska gruppen al-Shabab använder lägret som en tillflyktsort där också andra kriminella aktiviteter förekommer.

– Vårt intresse av att stänga Dadaab handlar om att skydda kenyanska liv, sade Eric Kiraithe. Över 51 000 flyktingar har frivilligt återvänt till Somalia.

I november 2016 publicerade Amnesty en rapport om Dadaab där somaliska flyktingar anklagade de kenyanska myndigheterna för att skicka tillbaka dem till Somalia mot flyktingarnas vilja.

Runt staden Dadaab finns fem flyktingläger med cirka 260 000 flyktingar, de flesta från Somalia. Lägret skapades år 1991 när somalier flydde till Kenya när Siad Barres regim i Somalia störtades.

Ulf B Andersson

artiklar | 2017-03-02
Av: Ulf B Andersson