Dramatisk ökning av avrättningar

Avrättningarna i världen ökar dramatiskt och förra året noterade Amnesty det högsta antalet avrättningar på 25 år.

artiklar | 2016-06-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2016
Taiwan chockades i mars när en man attackerade en 4-årig flicka som slets av en cykel och fick halsen avskuren. Demonstranter samlades i Taipeh för att kräva att mördaren avrättas.

Taiwan chockades i mars när en man attackerade en 4-årig flicka som slets av en cykel och fick halsen avskuren. Demonstranter samlades i Taipeh för att kräva att mördaren avrättas. Foto: yrone Siu/Reuters/TT

När Amnesty International den 6 april presenterade årets rapport över dödsstraffet i världen var det med ett alarmerande budskap: Antalet avrättningar ökar och var det högsta på 25 år. Fler länder, 25 jämfört med 22 under år 2014, genomförde avrättningar.

Under år 2015 avrättades minst 1 634 personer, en uppgång med 54 procent jämfört med föregående år. Siffran var exklusive Kina där ingen statistik finns men tusentals personer sannolikt avrättades förra året.

I Iran avrättades minst 977 människor, jämfört med 743 året innan. I Pakistan hängdes 326 personer, enligt Amnesty det högsta antalet någonsin under ett år och i Saudiarabien avrättades minst 158 personer, en ökning med 76 procent.

I USA avrättades 28 personer, vilket är det lägsta antalet sedan år 1991. USA har under flera år varit det enda landet i Amerika som genomfört avrättningar men fortfarande finns dödsdömda fångar i ett antal länder i Karibien och i Guyana.

Antalet länder som har avskaffat dödsstraffet uppgår nu till 102 sedan Madagaskar, Surinam, Fiji och republiken Kongo infört nya lagar. I Tchad var dödsstraffet på väg att avskaffas men en ny terroristlag infördes och tio personer avrättades. I Mellanöstern och en rad asiatiska länder fortsätter dödsstraffet att användas.

I Filippinerna lovade den nyvalde presidenten Rodrigo Duterte i maj att återinföra dödsstraffet, tio år efter att det avskaffades.

Under årets första månader har länder som Japan, Singapore, Bangladesh, Taiwan och Pakistan genomfört avrättningar och i Vitryssland avrättades 22-årige Siarhei Ivanou den 18 april.

Den 27 maj slog Amnesty International larm om att Saudiarabien i år redan hade avrättat 94 personer.

Ulf B Andersson

Läs också om den första planerade avrättningen i Maldiverna sedan 1954
Maldives: Halt plans to carry out first execution in more than six decades (Amnesty International 30 juni 2016)

artiklar | 2016-06-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2016