Anne Frank & Jag– MR-utställning

reportage | 2007-02-16

Utställningen ”Anne Frank och jag” behandlar frågor som frihet och demokrati, syftet är att väcka debatt om konflikter som kan uppstå när olika rättigheter krockar med varandra. På söndag den 18 februari öppnar utställningen i Forum för levande historias lokaler på Stora Nygatan i Stockholm.

Har du också tänkt; hur kan man tillåta detta? Nazister som demonstrerar utanför en synagoga, en bokhandlare som hävdar att det är hans rätt att sälja Hitlers Mein Kampf, en pastor som liknar homosexuella vid cancer. En grundlag garanterar rätten till yttrandefrihet, religionsfrihet och integritet. En annan grundlag säger att att vi inte får kränka eller trakassera andra. Var går gränsen?

I en interaktiv del av utställningen, filmen ”Free2Choose”, får besökarna själva ta ställning i värderingsövningar om mänskliga rättigheter. Den visar hur svårt det är när olika rättigheter kolliderar med varandra.
- Vi bjuder inte på några färdiga svar, däremot hoppas vi kunna väcka komplexa frågor och skapa debatt, säger projektledare Erika Aronowitsch vid Forum för levande historia.

Filmen "Free2Choose" med sköna kuddar att sitta på

Det finns även en rullande video där ungdomar själva berättar om sina tankar och funderingar kring mänskliga rättigheter. I en annan del får man lära sig mer om Anne Franks liv och andra världskriget. Utställningen tar alltså avstamp i två perspektiv på frihet, vårt eget och Anne Franks.

Forum för levande historias utgångspunkt är att man måste känna till historien för att förstå vad som händer idag. Därför är utställningen tvådelad där den ena delen berättar Anne Franks historia med en kronologisk berättelse av andra världskrigets händelser som bakgrund, och den andra interaktiva delen ställer frågor om vår vardag. Anne Frank förlorade sina rättigheter bit för bit i och med de lagar som stiftades mot judarna under åren 1933-1945. Hon skrev sin dagbok gömd på vinden i ett nazistockuperat Holland.

Urklipp från Anne Franks dagbok

Utställningen ingår i ett EU-projekt och liknande utställningar pågår samtidigt i tio europeiska länder. Utställningen vänder sig till dem som är intresserade av samtida aktuella frågor och för dem som vill veta mer om Anne Frank. Men fokus ligger främst på högstadie- och gymnasieungdomar. Forum för levande historia visar utställningen i Stockholm men den genomförs även som en vandringsutställning i Landskrona, Kalmar, Fagersta och Skellefteå. Tanken är att de elever som besöker utställningen ska göra filmer om konflikter mellan rättigheter ur ett lokalt perspektiv.

Text: Sunita Rao & Idah Klint
Foto: Sunita Rao

reportage | 2007-02-16