Hetsjakt på hbt-personer i Uganda

reportage | 2010-01-19

Ugandas gayaktivister kämpar mot en ny lag som kan göra landet till ett av världens farligaste för hbt-personer. Ett antal länder har fördömt lagförslaget, men i Uganda är stödet fortsatt stort bland både politiker, massmedier och allmänhet. Amnesty Press rapporterar från Kampala.

If Sweden chose to withdraw their aid, they are free because Ugandans do not want to engage in bum deals”.
Insändaren i oppositionstidningen The Monitor är ett typiskt exempel på många inlägg som publicerats i Ugandas medier den senaste månaden. Debatten gäller den nya lagen som ska behandlas i landets parlament. Förslaget innebär bland annat dödstraff för homosexuella med hiv, livstidsfängelse för utövande av homosexualitet och sju års fängelse för att stödja homosexuella. Parlamentet har ännu inte behandlat förslaget och inom regeringen har uttryckts uppfattningar om att ”dödsstraff kanske inte är nödvändigt”.

Att Sverige hotar att dra in sitt bistånd om lagförslaget går igenom hamnade på tidningen Monitors löpsedlar i Kampala. Nyheten vållade stor debatt bland allmänheten. F__oto: __Vanja Braathen

Det var i slutet av november som Gunilla Carlsson (M), Sveriges biståndsminister, gick ut och fördömde parlamentarikern David Bahatis lagförslag. Hennes uttalande om att Sverige överväger att dra in sitt bistånd till Uganda på grund av lagförslaget orsakade ramaskri i landet. Ugandas etikminister svarade ”det bryr vi oss inte om” och tidningarna fylldes av arga insändare, häcklande satirteckningar och förlöjligande redaktionella artiklar där homosexualitet nästan uteslutande kopplades till analsex och pedofili.
Hos Ugandas redan utsatta hbt-organisationer har man för länge sedan tröttnat på mediecirkusen.
- Homosexualitet är ett väldigt hett ämne här, som medierna kan sälja lösnummer på. Tyvärr är det väldigt svårt för oss få utrymme och när vi får det så vänds det oftast emot oss, suckar Kasha Jacqueline, ordförande för den lesbiska organisationen FARUG, Freedom and Roam Uganda.

Hbt-aktivisterna David Kato och Kasha Jacqueline är mycket oroliga över utvecklingen i Uganda. Sedan lagförslaget presenterades är det färre hbt-personer som vågar komma på fester eller aktiviteter som anordnas av hbt-organisationerna.

Det är eftermiddag och vi har slutit upp med David Kato, från paraplyorganisationen S_exual Minorities Uganda (SMUG), på FARUG:s kontor i huvudstaden. En sliten soffa vittnar om välbesökta filmkvällar i organisationens lite trånga, men ombonade lokaler. På väggen hänger en affisch med texten: “It has taken me 5 yrs to reach here, you can’t break me. I am stronger now. FARUG.”_
Att kämpa för hbt-personers rättigheter är inte populärt i Uganda. Våld, övergrepp och hot mot aktivisterna är vanligt. På insidan av porten mot gatan sitter ett ordentligt hänglås.

Om det nya lagförslaget antas riskerar personer, som inte rapporterar homosexuella till polisen inom 24 timmar, att straffas med tre års fängelse. Hbt-aktivisterna fruktar ödesdigra konsekvenser.
- Familjer kommer att splittras och grannar anmäla varandra. Lagen kommer att leda till ökat våld och driva fler hbt-personer till självmord, säger Kasha Jacqueline.
- Dessutom är den helt odemokratisk. Den strider mot vår konstitution och lämnar inget utrymme för minoritetsgruppers rättigheter, fortsätter David Kato.

Redan i dag finns en lag som förbjuder homosexualitet i Uganda. Men det nya lagförslaget är betydligt mer omfattande. Enligt Kasha Jacqueline och David Kato är tidpunkten ingen tillfällighet. De ser lagen som en religiös reaktion på tidigare framgångar för hbt-rörelsen, som nu används av politiker för att vinna röster inför det kommande valet.
- I våras anordnades ett stort seminarium där representanter från amerikanska kristna högern var inbjudna. På seminariet framträdde en före detta lokal gayaktivist, som uppgav sig ha ”blivit botad”. Han påstod att hbt-rörelsen fick pengar för att rekrytera till homosexualitet, berättar David Kato.
- ”Vittnesmålet” fick enormt genomslag. Plötsligt blev gayfrågan högst på alla mediers agenda. Folk trodde att vi skulle komma efter deras barn, fortsätter Kasha Jacqueline.

Mycket tyder på att den amerikanska kristna högern spelar en stor roll både genom finansiellt stöd och annan support till antihomolobbyn. Hbt-aktivisterna menar att lagförespråkarna även får stöd från andra afrikanska länder.
- Många länder kände sig svikna när Sydafrika införde könsneutral äktenskapslagstiftning. Nu vill politikerna här att Uganda ska bli en förebild för resten av Afrika, säger David Kato.
En vanlig föreställning i Afrika är att homosexualitet är ett västerländskt påfund. Utvecklingen i Sydafrika ses som ett tecken på detta.
­ I själva verket har det funnits homosexualitet här i alla tider. Det är kristendomen och homofobin som kommit utifrån, poängterar Kasha Jacqueline.

Ugandiska tidningar är fyllda med negativa artiklar om homosexualitet, som ofta kopplas till analsex. Medier som rapporterar för positivt om hbt-personer riskerar att bli nedlagda.

På Amnestys regionala kontor i Kampala är arbetet mot lagförslaget högprioriterat. De anställda håller på att ta fram en rapport där lagen analyseras utifrån mänskliga rättigheter.
Amy Agnew, kampanjarbetare, menar att lagparagraferna inte bara bryter mot Ugandas konstitution utan även mot regionala och internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter.
- Vi har tätt samarbete med lokala människorätts- och hbt-organisationer och jobbar för att förstärka deras röster i debatten. Det är viktigt att deras åsikter får genomslag, så att det blir tydligt att hbt-rättigheter inte är ett västerländskt krav, förklarar hon.

Enligt Amy Agnew är lagen inte bara ett slag mot hbt-organisationerna. Den drabbar alla som arbetar för mänskliga rättigheter i Uganda. Förbudet mot ”främjande av homosexualitet” innebär att arbete som rör mänskliga rättigheter, sexuell läggning och könsidentitet blir kriminellt.
- Det påverkar även aktörer som arbetar med hiv/aids-prevention, säger hon. Lagen kommer innebära omfattande inskränkningar i yttrandefriheten i arbetet för att skydda mänskliga rättigheter.

Text och bild: Ida Måwe
Kampala, Uganda
(Ida Måwe är frilansjournalist)Läs mer:

Amnestys analys av lagförslaget (7 januari)

Läs mer om kopplingen mellan kristen höger i USA och lagförslaget (New York Times 4 januari)

Lagförslaget i sin helhet (pdf)

reportage | 2010-01-19