Imponerande debut av Ella-Maria Nutti

I sin debutroman ”Kaffe med mjölk” skildrar Ella-Maria Nutti relationen mellan en mamma och en dotter. Boken är också en berättelse om klass och klyftorna mellan stad och land. En imponerande debut, tycker Sanna Blomgren.

böcker | 2022-03-31
Av: Sanna Blomgren
Ella-Maria Nutti, född 1995 i Gällivare. Hon studerar till psykolog på Umeå universitet. Tidigare har hon undervisat i samiska och studerat på Långholmens författarskola. ”Kaffe med mjölk” är hennes debutroman.

Ella-Maria Nutti, född 1995 i Gällivare. Hon studerar till psykolog på Umeå universitet. Tidigare har hon undervisat i samiska och studerat på Långholmens författarskola. ”Kaffe med mjölk” är hennes debutroman. Foto: Sofia Runarsdotter

Bok: Kaffe med mjölk
Författare: Ella-Maria Nutti
Förlag: Wahlström & Widstrand

Ella-Maria Nuttis debutroman Kaffe med mjölk handlar om relationen mellan en mamma, Agneta, och hennes dotter, Tilda. Tilda har sedan några år flyttat, eller kanske snarare flytt, hemifrån Gällivare för att plugga juridik i Stockholm. Där åker hon tunnelbana, köper mat som hon egentligen inte har råd med och ligger med nån kille hon träffat på Tinder.

En helg under hösten besöker Agneta henne i huvudstaden eftersom hon måste berätta att hon har fått cancer. De shoppar, går på café och på restaurang innan vistelsen tar en dramatisk vändning som ställer det mesta på sin spets. 

Bokens kapitel är korta och berättar ömsom om Agneta, ömsom om Tilda. Historien utspelar sig till största delen under Agnetas vistelse i Stockholm men i bakgrunden finns hela tiden Gällivare och de människor som Tilda lämnat bakom sig där. Berättelsen låter oss förstå att Tildas relation till såväl sin mamma som till hemstaden inte är helt friktionsfri utan snarare fylld av känslor som skaver. Tilda försöker göra sig hemmastadd och passa in i Stockholm. Agneta vill helst att hon ska flytta hem till Gällivare igen.

Foto: Wahlström&Widstrand

Kaffe med mjölk är en både fin och hjärtskärande gestaltning av en ganska komplicerad mamma-dotter relation. Fin för att beskrivningen är så nyanserad och träffsäker. Hjärtskärande av precis samma anledning.

Nutti lyfter fram små, små gester och iakttagelser som låter oss veta att det finns en hel värld av tankar och känslor bakom. Som en sked som släpps ned på diskbänken så det skramlar eller en halsduk vars märkeslapp placeras så att det syns vad den kostade. Vardagliga saker, men gestaltade på ett sätt som ger dem stor betydelse i sammanhanget. 

Boken är också en berättelse om moderskap, klass och klyftorna mellan stad och land. Jag är mycket imponerad av hur Nutti lyckas fånga dessa stora teman på så få sidor och hoppas att hon skriver fler böcker framöver.

Sanna Blomgren
[email protected]

böcker | 2022-03-31
Av: Sanna Blomgren