Vardag och historia i Europas näst största land

böcker | 2012-05-16

UKRAINA, YKRAÎNA Öster om väst, väster om öst
Kjell Albin Abrahamson
Silc förlag

Oschysta straffsparkar, filmningar och långa utvisningar dömda av partiska domare - det tycks vara vardagsmat på den politiska arenan i Ukraina, årets värdland för fotbolls-EM för herrar. Hur har då läget blivit som det blivit? Vad är falskt och vad är äkta i landet där de beryktade Potemkinkulisserna spändes upp? Den typen av frågor ställer sig radioprofilen Kjell Albin Abrahamson i boken UKRAINA, YKRAÎNAÖster om väst, väster om öst.

En styrka med Abrahamsons språk är den torra, humoristiska tonen med vilkens hjälp han guidar läsaren genom såväl genomgripande historiska händelser som små vardagliga ting vars betydelse kan vara viktigare än man kan tro för förståelsen av det ukrainska samhället. Samtidigt vilar ett allvar i bakgrunden och det är inte svårt att hålla sig för skratt när ämnen som svältkatastroferna under Sovjettiden och kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986 avhandlas.

Möjligen blir bilden av landet något för anekdotisk och författaren kommer inte heller fram till några lösningar på gåtan Ukraina. Detta kompenseras dock av Abrahamsons kärlek till landet som lyser igenom texten, samt den vilja som väcks hos läsaren att skrapa ännu mer på kulisserna till Europas näst största land.

Vera Häggblom

Läs mer om Ukraina

Diskutera inte med polisen (Amnesty Press 15 maj)

böcker | 2012-05-16