Långt ifrån över

I ledaren i nummer 3 handlar det om att coronapandemin långt ifrån är över.

ledare | 2020-09-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2020

Den 24 mars meddelade Indiens premiärminister Narendra Modi överraskande att landet över en natt skulle sättas i karantän. Nedstängningen skapade panik i det indiska samhället och i detta nummer berättar vi i ett bildreportage om effekterna av lockdown. Gradvis har Indien sedan öppnat samhället men spridningen av covid-19 ökar snabbt.

Enligt WHO, Världshälsoorganisationen, blev den 13 september den hittills värsta dagen under pandemin med 307 930 nya fall under ett dygn. I Indien, USA och Brasilien registreras omkring 1 000 nya dödsfall i covid-19 varje dag.

I Irak är sjukvården nära kollaps efter att fallen ökat kraftigt sedan många shiiter samlats i staden Karbala för den årliga Ashura-högtiden. Israel blir det första landet som den 18 september inför en andra lockdown. I Latinamerika är situationen fortfarande kritisk i flera länder. Och USA ska gå in i valrörelsens slutspurt med knappt 200 000 döda och nya avslöjanden om president Donald Trumps hantering av början på krisen.

Utvecklingen i många länder i Europa går också åt fel håll. Den 11 september rapporterades till exempel nästan 50 nya dödsfall under ett dygn i Spanien och 1 124 nya patienter med covid-19 lades in på sjukhus.

Även om ökad testning och många fall bland yngre, som drabbas lindrigare, bidrar till ökningen av antalet positiva fall så är oron stor hos WHO för utvecklingen i Europa. ”Det kommer att bli tuffare. I oktober, november så kommer vi att se ökad dödlighet”, sade Hans Kluge, WHO:s Europachef den 14 september.

Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi, varnade i en intervju i DN den 5 september för att åtgärderna mot pandemin på sikt riskerar att bli farligare och dödligare än själva covid-19 och pekar på ”barnsjukdomar som vi vanligtvis vaccinerar emot, sexuella övergrepp, våld i hemmen, brist på läkemedel, farliga födslar och aborter, fattigdom och hunger” som nu hotar.

I en rapport den 10 september varnade Rädda barnen för konsekvenserna för de 1,5 miljarder barn som har drabbats av skolstängningar och där digital undervisning för många inte har varit en möjlighet.

Kevin Casas-Zamora, chef för demokratiinstitutet IDEA i Stockholm oroas för att sköra demokratier riskerar att kollapsa när allmänna val, hittills 70 val, ställs in på grund av coronapandemin.

Ulf B Andersson

Fotnot: P1:s ”Människor och tro” gjorde en stark intervju med den indiska författaren Arundhati Roy där hon från sin karantän beskrev Indien och pandemin.

ledare | 2020-09-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2020