Algeriet: Berbisk aktivist dömd

Fatta Pennan | 2023-09-18
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023

Den 4 juli fastställde en appellationsdomstol i Algeriets huvudstad Alger en fängelsedom på tre år mot Slimane Bouhafs för att ha ”underminerat det nationella territoriets integritet”. Slimane Bouhafs är en 56-årig berbisk aktivist som har konverterat till kristendomen, och har tidigare avtjänat två års fängelsestraff för att ha ”förolämpat Profeten”. 2018 flydde han till Tunisien och fick asyl där.

I augusti 2021 kidnappades han utanför sitt hem i Tunis och fördes till Algeriet. Berberna är urfolk i Nordafrika och de senaste åren har protester förekommit i Algeriet och berbiska organisationer har terroriststämplats av regeringen.

Skriv till

President of the Republic of Algeria
Abdelmadjid Tebboune
Presidence de la republique
Place Mohammed Seddik Benyahiya, El Mouradia,
Alger 16000 Algeriet
Fax: +213021691595
E-post: [email protected]

Your Excellency,

I am writing to express my extreme concern for activist Slimane Bouhafs, who remains arbitrarily detained in Kolea prison convicted of bogus charges following his kidnapping in 2021.

On 4 July, the Algiers appeals court confirmed Slimane Bouhafs’ sentence of three years imprisonment handed to him by the first instance court.

Slimane Bouhafs was kidnapped and taken to Algeria to be tried after unidentified men forced him into a car outside his home in Tunis in August 2021

I urge you to release Slimane Bouhafs immediately, drop all charges against him and allow him to leave Algeria. In the meantime, the Algerian authorities should ensure that Slimane Bouhafs is not subjected to any ill-treatment in prison.

Yours sincerely,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag skriver för att uttrycka min extrema oro för aktivisten Slimane Bouhafs som sitter godtyckligt fängslad i Kolea-fängelset, dömd för falska anklagelser efter att ha blivit kidnappad 2021.

Den 4 juli fastställde en appellationsdomstol i Alger ett fängelsestraff på tre år för Slimane Bouhafs. Han kidnappades av oidentifierade män som tvingade in honom i en bil utanför hans hem i Tunis i augusti 2021. Han fördes till Algeriet och ställdes inför rätta.

Jag kräver att Slimane Bouhafs friges omedelbart, att åtalet läggs ned och att han tillåts lämna Algeriet. I väntan på detta måste de algeriska myndigheterna se till att Slimane Bouhafs behandlas väl i fängelset.

Fotnot: En något kortare version publiceras i nummer 3.

Datum: Kontakta Amnesty Press om du tänker skriva efter 24 oktober.

UA 82/23

Fatta Pennan | 2023-09-18
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023