Bahrain: Nabeel Rajab dömd till fem års fängelse

Nabeel Rajab, en av Bahrains ledande människorättsförsvarare, dömdes den 21 februari till fem års fängelse. Hans brott var meddelande på Twitter år 2015 om påstådd tortyr i Jaw-fängelset och dödande av civila i kriget i Jemen från den koalition som leds av Saudiarabien.

reportage | 2018-02-27
Av: Ulf B Andersson
Demonstration i Bahrain den 23 februari 2011 för demokrati. I täten går Nabeel Rajab, idag i fängelse, Ali Abdulemam som lyckades fly till Storbritannien 2013 och Abdulhadi Alkhawaja, dömd till livstids fängelse.

Demonstration i Bahrain den 23 februari 2011 för demokrati. I täten går Nabeel Rajab, idag i fängelse, Ali Abdulemam som lyckades fly till Storbritannien 2013 och Abdulhadi Alkhawaja, dömd till livstids fängelse. Foto: Lewa'a Alnasr/ http://www.bahrainonline.org

Amnesty International fördömde i kraftfulla ordalag den fällande domen mot Nabeel Rajab.

– Denna skamliga dom måste upphävas och myndigheterna måste lägga ner alla förestående åtal och omedelbart frige Nabeel Rajab. Det är fullständigt skandalöst att Nabeel Rajab ska tvingas tillbringa ytterligare fem år i fängelse enbart för att han vågat höja sin röst på nätet, sade Heba Morayef, chef för Amnesty Internationals avdelning för Mellanöstern och Nordafrika.

Nabeel Rajab har regelbundet trakasserats för sitt fredliga arbete för mänskliga rättigheter och har åkt in och ut ur fängelse sedan år 2012. Under en period år 2014 var han fri och reste då runt i Europa. Han besökte i september 2014 Sverige och träffade svenska Amnesty. Senare under 2014 fick han utreseförbud från Bahrain.

Han har nu suttit fängslad sedan i juni 2016.

Nabeel Rajab är en av grundarna av Bahrain Center for Human Rights där han också är ordförande. Han är också av en av grundarna av Gulf Centre for Human Rights (GCHR) och biträdande generalsekreterare i FIDH, Federationen för mänskliga rättigheter och han är medlem av Human Rights Watchs ” Advisory Board” för Mellanöstern och Nordafrika.

En internationell observatör var närvarande i rätten som representant för bland andra GCHR. Denne observatör rapporterade att domstolsförhandlingen var mycket snabb och att Nabeel Rajabs advokat Jalila Al-Sayed tilläts inte tala. Representanter för ambassaderna för USA, Storbritannien och Tyskland var också närvarande i domstolen.

Nabeel Rajab besöker svenska Amnesty i september 2014.

Nabeel Rajab besöker svenska Amnesty i september 2014. Foto: Rebecka Bohlin

En rad rättsliga processer mot Nabeel Rajab har pågått det senaste året. Den 15 januari fastställde en kassationsdomstol i Manama, Bahrains huvudstad, en dom på två års fängelse för att Nabeel Rajab påstods ha spritt falska nyheter och rykten ”om den interna situationen i kungadömet som kan underminera dess prestige och status”. Brottet hade begåtts genom TV-intervjuer som Nabeel Rajab hade gett.

Förutom denna dom och den nya domen på fem års fängelse finns också ytterligare åtal som ännu inte har behandlats av domstol.

Den 4 september 2016 publicerade New York Times ett öppet brev från Nabeel Rajab. Dagen efter meddelade åklagare att Nabeel Rajab skulle åtalas för ”spridande av falska nyheter”. Den 19 december 2016 publicerade Le Monde en artikel av Nabeel Rajab och åklagare förhörde honom om artikeln.

I samband med den Arabiska våren år 2011 inleddes stora demonstrationer i Bahrain för demokratiska reformer. Befolkningsmajoriteten i landet är shiamuslimer medan kungahuset är sunnimuslimer. Den 14 mars 2011 ingrep Saudiarabien och andra länder i Gulfstaternas samarbetsråd militärt och protesterna stoppades. Sedan dess har många människor fängslats för deltagande i fredliga protester och oppositionspartier har upplösts.

Bahrain ingår i den koalition som leds av Saudiarabien som med stöd av USA och Storbritannien sedan år 2015 bekämpar houthi-rebellerna i Jemen genom bland annat flygbombningar.

Ulf B Andersson

Läs också

Bahrain: A year of brutal government repression to crush dissent (Rapport från Amnesty International 7 september 2017)

Läs mer från Amnesty Press

Förtrycket fortsätter i Bahrain (19 oktober 2017 – också i nummer 3/2017)

Bahrain: Nabeel Rajab dömd till två års fängelse (11 juli 2017)

Bahrain: Största oppositionspartiet upplöst och nytt åtal mot Nabeel Rajab; ”förolämpande av främmande makt” (19 juli 2016)

Bahrain: “Jag tror jag snart åker tillbaka i fängelse” – frigivne samvetsfången Nabeel Rajab på Sverigebesök (22 september 2014)

MR-dagarna i Göteborg: Sapiyat Magomedova fick årets Per Anger-pris, Amnesty om tvångsvräkningar, ”Glöm inte Bahrain” och extravagant musik (14 november 2012)

reportage | 2018-02-27
Av: Ulf B Andersson