Ny reglering av vapenhandeln nära förestående

Omedelbart efter det kalla kriget inrättades ett FN-register för vapenhandel för ökad insyn. Nu ska ett nytt globalt avtal för reglering av den internationella vapenhandeln skärpa kontrollen ytterligare.

Minst 50 länder måste ratificera det nya vapenhandelsavtalet, ATT, för att det ska gälla. Nu krävs att endast ytterligare sju länder ratificerar avtalet för att det ska träda i kraft.

FN-företrädare och experter inom det civila samhället väntar sig förbättrad kontroll av vapenhandeln i och med avtalet.

– Det finns stor brist på insyn i frågan i flera stater. Generellt sett vill stater inte göra den här typen av information offentlig, säger Paul Holtom, biträdande chef för ett center för fredsforskning vid Coventry University i England.

Sedan 1991 finns ett FN-register för länders årliga vapenimport och export som även publiceras på nätet. Det är dock helt frivilligt att skicka in uppgifter till registret. Flest uppgifter lämnades 2001 då 126 länder skickade in nationella rapporter till registret. År 2012 var det endast 72 länder som lämnade in uppgifter.

– De flesta länder i världen har vi något tillfälle lämnat information till registret men på årsbasis får vi inte hela bilden, säger Daniël Prins som arbetar vid FN:s kontor för nedrustningsfrågor.

– Exportörer av vapen är i allmänhet mer villiga att ge information än importörerna, säger Paul Holtom.

Det nya globala avtalet som ska reglera den internationella vapenhandeln antogs den 2 april 2013 då FN:s generalförsamling enades om regelverket efter sju år av förhandlingar. Det är det första globala avtalet som gäller konventionella vapen.

Ett av syftena med avtalet är att länder som ställer sig bakom det ska inrätta kontrollorgan för vapenhandel. Stater som godkänner det nya vapenhandelsavtalet ska bland annat, innan vapen säljs, bedöma om de kan komma att hamna i händerna på människorättsförbrytare, men endast de länder som ratificerat avtalet förväntas uppfylla kraven.

Avtalet väntas träda i kraft i slutet av 2014 eller i början av 2015 och till skillnad från det frivilliga FN-registret har de länder som antar avtalet politisk skyldighet att följa det.

– Länder som ratificerar ATT är förpliktigade att lämna en årlig rapport om import och export, säger Paul Holtom.

Förutom kategorier som även finns i FN-registret – stridsvagnar, stridsfordon, grovkalibriga artillerisystem, stridsflygplan, attackhelikoptrar, stridsfartyg, robotar och robotgevär – kommer även handeldvapen att ingå. Det har välkomnats av civilsamhället som betonat att handeldvapen är de vapen som dödar flest i konflikter.

– Avtalet öppnar för en ökad rapportering om handeldvapen och lätta vapen, säger Sarah Parker, forskare vid den Genèvebaserade organisationen Small Arms Survey, till IPS.

Hon säger dock att det är viktigt att fler kategorier kan läggas till avtalet för att inkludera nya vapen.

FN: s register och ATT:s rapporteringsinstrument kommer att löpa parallellt.

Enligt Paul Holtom är det viktigt att FN-registret finns kvar eftersom man annars skulle förlora värdefull information från länder som inte är redo att ratificera ATT.

– Ryssland och Kina skickar regelbundet rapporter till FN-registret men har inte gett någon signal om att de kommer att underteckna det nya avtalet inom den närmaste framtiden, säger han.

Hittills har 118 länder undertecknat det globala avtalet för reglering av den internationella vapenhandeln och 43 stater har ratificerat avtalet. När avtalet ratificerats av 50 länder träder det i kraft efter tre månader. Att avtalet väntas träda i kraft 2015 verkar troligt trots att det från början ansågs vara för optimistiskt.

– Jag är faktiskt förvånad över att det har gått så snabbt, säger Paul Holtom.

Avtalet kommer dock ha mindre effekt om ledande importörer och exportörer inte undertecknar det. EU har åtagit sig att följa det men USA och Ryssland har inte ratificerat avtalet. USA:s president Barack Obama undertecknade avtalet förra året men en majoritet av kongressen har motsatt sig en ratificering.

Både Indien och Kina, som är två av världens största importörer av konventionella vapen, avstod från att rösta om avtalet i FN:s generalförsamling 2013.

Läs mer från svenska Amnesty
Internationella vapenhandelsavtalet (ATT)- En nybörjarguide

Joel Jaeger
IPS/New York