Flyktingar från Syrien skickas tillbaka

Flyktingar från krigets Syrien har i strid med internationella lagar utvisats från Grekland, Italien och Egypten. Det anser sig nu flera människorättsorganisationer ha bevis för.
Uppgifterna kommer från den tyska flyktinghjälpsorganisationen Pro Asyl, italienska Läkare för mänskliga rättigheter, italienska människorättsförbundet ASGI, samt Human Rights Watch.

Även FN:s flyktingorgan UNHCR hävdar att det finns tecken på kränkningar av internationell rätt på Cypern, i Bulgarien och i Grekland, genom att flyktingar skickats tillbaka trots att de riskerar att utsättas för förföljelse i sina hemländer.

Pro Asyl presenterade nyligen en rapport som bygger på intervjuer med 90 personer som hävdar att de någon gång under det senaste året blivit utvisade av grekisk säkerhetstjänst. Intervjuerna har genomförts i Tyskland, Grekland och Turkiet. De flesta som uppger att de blivit utvisade är flyktingar från Syrien, men även personer från Afghanistan, Somalia och Eritrea ingår - och alla betraktas som personer i behov av internationellt skydd.

Överträdelserna av de internationella lagarna och förvägrandet av människors rätt till skydd tycks ha varit organiserade. Genom intervjuer med ögonvittnen bedömer Pro Asyl att upp till 2 000 flyktingar kan ha avvisats under ett års tid, utan att först ha fått chansen att begära internationellt skydd eller överklaga besluten.

I flera fall har personer beskrivit hur säkerhetsstyrkorna, ibland maskerade, drivit människor tillbaka över gränsen under vapenhot. Enligt den tyska flyktinghjälpsorganisationen hölls nio syriska flyktingar som greps utanför den grekiska ön Farmakonisi sedan i hemligt förvar där de blev misshandlades så svårt att det kan jämställas med tortyr.

– Hittills har de grekiska myndigheterna inte bemött anklagelserna. Men EU, och EU:s gränsmyndighet Frontex, samt regeringen i Tyskland och i andra länder bör också erkänna sin medverkan i denna människorättsskandal, säger Karl Kopp vid Pro Asyl till IPS.

Den 12 november begärde UNHCR ett klargörande från de grekiska myndigheterna angående de bevis som framkommit om att 150 syriska flyktingar direktavvisats denna dag, däribland flera barnfamiljer. Enligt UNHCR:s talesperson Adrian Edwards hade man fått information om att hela gruppen av nyss anlända flyktingar hade förts bort i polisbilar till ett okänt mål.

I en annan nyligen publicerad rapport från italienska Läkare för mänskliga rättigheter och ASGI fördömde de båda organisationerna att syriska flyktingar ska ha direktavvisats från italienska hamnar till Grekland. Enligt rapporten ska minst 66 unga människor ha avvisats på detta sätt mellan april och september i år.

Nyligen kritiserade dessutom Human Rights Watch Egypten för de häkten och den avvisningspolitik som landet tycks ha infört mot syriska flyktingar. Upp emot 1 500 flyktingar från Syrien, däribland 250 små barn, har hållits häktade i Egypten i flera veckor, i vissa fall i månader. Enligt HRW hålls flyktingarna inspärrade på obestämd tid i avvaktan på att deporteras.

Egyptiska myndigheter uppskattar att det finns 300 000 syrier i landet, varav 125 000 är registrerade av UNHCR.

Apostolis Fotiadis
IPS/Aten

Läs mer
Egypt: End deplorable detention and deportation of refugees from Syria (Amnesty International 17 oktober 2013)

Apostolis Fotiadis
IPS/Aten