Extrem fattigdom i världen halverad – men klyftorna ökar

Världen har redan lyckats uppnå FN:s millenniemål om en halvering av den extrema fattigdomen. Men framgångarna är ojämnt fördelade.

I samband med att FN:s generalförsamling möts i New York utvärderas arbetet med millenniemålen. Enligt FN har den extrema fattigdomen i världen redan halverats.
Antalet människor som lever på mindre än 1,25 dollar om dagen (motsvarande 8 kronor) sjönk från 47 procent år 1990 till 22 procent år 2010, fem år innan målens slutdatum.

Enligt de senaste uppgifterna från världsorganisationen som presenterades den 25 september har antalet människor som lider av extrem fattigdom minskat med cirka 700 miljoner - och minskningen har främst skett i Indien, Kina och Brasilien, som har stora befolkningar. Det är fortfarande 1,2 miljarder människor som lever i extrem fattigdom i länder i Afrika, Asien, Latinamerika och Karibien.

Fattigdomsbekämpningen har också lett till framväxten av en ny medelklass, samt även som en oavsiktlig konsekvens, utlöst massiva sociala protester i Brasilien, Kina, Indien, Turkiet, Egypten och Tunisien.

På grund av den utbredda finanskrisen i världen med valutakollapser och krympande export väntas fattigdomsbekämpningen i dessa länder bli betydligt svårare.

Martin Khor, tidigare chef för Third World Network och nu chef för South Centre i Genève, säger att fattigdomsminskningen sammanföll med tillfälliga exceptionella globala förhållanden under det första årtiondet under 2000-talet:
– Kreditexpansionen i de utvecklade länderna drev på handel och ekonomisk tillväxt, och en ökning av bruttonationalprodukten och råvaruexporten i utvecklingsländerna. Dessa länder återhämtade sig från finanskrisen 2008 och 2009 på grund av rika länders penningpolitik för stimulans.

Men eftersom de nordliga ekonomierna har problem och har infört åtstramningar kommer det på längre sikt att leda till en minskad export, lägre råvarupriser, minskade intäkter och minskat utflöde av kapital för utvecklingsländerna, varnar Martin Khor.

Under de närmsta åren kommer minskningen av den ekonomiska tillväxten, eventuella lågkonjunkturer i vissa länder och lägre råvarupriser påverka jobb och inkomster och fattigdomen kan komma att öka igen, menar Khor.

Winnie Byanyima, från biståndsorganisationen Oxfam International, säger att millenniemålen har varit en viktig drivkraft för utveckling de senaste 13 åren.
– Att så många människor lyfts ur extrem fattigdom på så kort tid är ett resultat att fira, säger hon till IPS.
Globalt sett lever dock fler än en miljard människor fortfarande på mindre än 1,25 dollar om dagen. Byanyima säger att medan den globala fattigdomen minskar ökar de ekonomiska orättvisorna i land efter land och att detta måste konfronteras.

Sameer Dossani från biståndsorganisationen Actionaid säger att reformer av det internationella skattesystemet och valutasystemet för ett minskat beroende av den amerikanska dollarn borde stå överst på dagordningen.

– Så mycket som 300 miljarder dollar (motsvarande 2 000 miljarder kronor) i skatteintäkter går förlorade för utvecklingsländer genom företags skattelättnader och skattefusk, säger han.
Thalif Deen
IPS/New York

Thalif Deen
IPS/New York