"Libyska plan bombar i Bangui"

Soldater lojala mot president Ange-Felix Patasse rapporteras på onsdagen ha stormat de militära barracker i norra delen av huvudstaden Bangui där soldater gjort uppror för att stödja den avskedade arméstabschefen general François Bozize. Regeringen hävdade att Bozize hade tvingats på flykt.

Trots att FN:s sändebud i Bangui, den sengalesiske generalen Lamaine Cisse, sent på tisdagen hade sagt att han trodde på en lösning på det uppror som har pågått i fem dagar, har konflikten trappats upp.

Medan landets premiärminister Martin Ziguele intervjuades i BBC:s franskspråkiga program hördes en explosion och Ziguele påpekade lugnt att ”planet bombar nu”.

Regeringen hävdar att ett kuppförsök med ”utländskt stöd” förbereds mot president Patasse.

Enligt BBC sattes flygplan, som förmodas komma från Libyen, in mot de upproriska soldaterna. Tre områden i norra Bangui som kontrolleras av arméförband som inte stödjer presidenten utsattes för beskjutning och flygbombardemang.

– Människor lämnar Boye-Rabe; män, kvinnor och barn, sade en man från ett av de utsatta områden till BBC.

En korrespondent för nyhetsbyrån Reuters i Bangui uppgav att granater som hade avfyrats mot Boye-Rabe hade träffat bostadshus.

Bozize har anklagats för att ha stött ett kuppförsök i maj, men han nekar till anklagelserna. Det var när presidentens styrkor försökte arrestera honom som det senaste militära upproret inleddes. I maj skickades libyska soldater till Centralafrikanska republiken för att hjälpa president Ange-Felix Patasse att sitta kvar vid makten. Även denna gång har Libyen ingripit och visar att landet vill spela en roll i Afrika också söder om Sahara.

Patasses förbindelser med Libyen går tillbaka till 1970-talet. Då var Patasse premiärminister under Jean-Bedel Bokassa som lät utropa sig till kejsare i landet. Vid ett toppmöte beslöt både Bokassa och Patasse att övergå till islam.

Ulf B Andersson

7 november 2001

Ulf B Andersson
Amnesty Press