Nike ökar insynen på sina fabriker

Sportjätten Nike har publicerat uppgifter om 700 fabriker världen över där deras produkter tillverkas. Det ingår i en kampanj när företaget nu ska motbevisa alla dem som länge kritiserat det för att ha dåliga arbetsförhållanden, uppger BBC i dag.

Företaget säger att det en av flera åtgärder för att öka insynen och kontrollen över hur deras kläder tillverkas. Det i särklass största tillverkningslandet är Kina, där 124 fabriker ligger.

Ordförande Phil Knight säger att han hoppas att Nike ska bli världsledande i att ta socialt ansvar för sina arbetare.

Människorätts- och hjälporganisationer har under många år kritiserat företaget för dess dåliga arbetsförhållanden, speciellt i utvecklingsländer.

Knight medgav dock att Nike, som han grundade för 30 år sedan, har varit långsamma att svara på kritiken när det presenterats bevis på dåliga arbetsförhållanden, men att hans företag gjort framsteg på senare år.

Publiceringen av adresserna till alla fabriker med Nike-kontrakt menar han ger en mer komplett bild av verksamheten och enligt Knight är Nike än så länge det enda globala sportkläderföretaget att göra så.
- Vårt mål med att skriva rapporten är att vara så precisa, heltäckande och ärliga som möjligt med vad Nike står för, sa Knight.

Omkring 620 000 människor arbetar med tillverkning av Nikeprodukter världen över. Majoriteten är kvinnor under 25 år. Över 75 procent av dessa arbetar i Asien, mestadels i Kina, Thailand, Vietnam, Korea och Malaysia.

Enligt Nike står man fortfarande inför flera utmaningar. Det handlar om att förbättringar inom en rad områden längs den långa produktionskedjan. Dåliga löner, långa arbetsdagar, trakasserier och frånvaron av fackföreningar är några av de problem som nämns. Däremot hävdar Nike att barnarbete är mycket ovanligt förekommande och uppger att endast fem fall har upptäckts de senaste två åren.

Trots att 60 procent av de undersökta fabrikerna uppfyllde grundkriterierna fick en fjärdedel allvarlig kritik. Den varierade från frånvaro av grundläggande anställningsvillkor och långa arbetspass till svartkontrakt, bekräftade fysiska eller sexuella övergrepp och farlig arbetsmiljö som skulle kunna leda till döden eller allvarlig skador.

Nike uppger att en grupp ska se över arbetstiderna och utveckla samarbetet med fabrikerna så att de lättare kan åtgärda akuta problem och hitta en uppförandekod inom industrin.

Debora Spar, professor i företagsadministration på Harvard Businnes School, sa att Nike genom publiceringen av rapporten gjort något banbrytande.

  • När kritiken började sa deras högsta chef ”Jag vet inte vad som pågår och jag känner inte till att jag behöver veta”. Nu har de insett att de måste veta, sa Spar.

Nikes fabriker i världen (topp tolv för länder)
Kina: 124
Thailand: 73
USA: 49
Indonesien: 39
Sydkorea: 35
Vietnam: 34
Malaysia: 33
Sri Lanka: 25
Turkiet: 26
Japan: 22
Indien: 20
Mexiko: 20


BBC