De första utexaminerade läkarna på 18 år


Den 20 november utexaminerades de första läkarna på 18 år i Mogadishu, rapporterar FN:s nyhetsbyrå IRIN.

Tio män och åtta kvinnor avslutade sin studier vid Benadir University Medical College (BUMC) och arbetar nu vid olika sjukhus i Mogadishu.

Mohamed Mohamud Bidley, chef för läkarutbildningen, säger till IRIN att det är första gången sedan 1990 som läkare tar examen vid en institution som BUMC i Somalia. Han framhåller samtidigt att många läkare lämnat landet, blivit gamla eller helt enkelt avlidit.

  • Före inbördeskriget brukade universitet (Somali National University) utexaminera 50 läkarstudenter per år, säger Mohamed Mohamud Bidley. Vi förväntar oss att 24 nya läkare ska ta examen nästa år.

Utbildningen bekostas genom donation av somaliska läkare samt en årlig avgift på 1 500 dollar som varje enskild student får betala. Han berättar att många studenter har hoppat av utbildningen på grund av att de inte kunnat betala avgifterna.

Mohamed Adan Shahiid, en av lärarna på utbildningen, berättar för IRIN att det finns samarbetsavtal med flera utländska universitet, där ibland universitet i Italien, Sudan och Egypten. Lärarna som undervisar på BUMC är somaliska läkare, bosatta både inom och utom landet, som kommer och går.

Fadumo Abdulkadir Hassan, en av de nyutexaminerade studenterna, berättar att förhållandena är svåra, både för lärare och studenter, att genomföra utbildningen.

  • Ibland kunde vi inte ta oss till skolan. Vid andra tillfällen kunde vi inte ta oss därifrån och var då tvungna att sova över på grund av att det var alltför farligt att gå ut, säger hon till IRIN.

Trots svårigheterna finns det en glädje och en optimism bland studenterna, och de som intervjuas visar på ett starkt engagemang för sitt nya yrke.

Ett stort problem i Afrika som helhet, är och har varit, att många utbildade läkare och sjuksköterskor söker sig utomlands till rikare länder där de erbjuds högre löner. BBC rapporterade i januari 2008 om en studie som visade att många afrikanska länder nu har fler läkare och sjuksköterskor som arbetar utomlands än de har inom det egna landet.

Studien, som genomförts av Center for Global Development i Washington, belyser sambandet mellan förlusten av läkare och konflikter, politiskt instabilitet och ekonomisk stagnation i hemländerna.

Angola, Demokratiska republiken Kongo, Guinea-Bissau, Liberia, Moçambique, Rwanda och Sierra Leone genomled alla inbördeskrig under 1990-talet och hade samtliga förlorat 40 procent av av sina läkare fram till år 2000.

Vissa länder har förlorat mer än hälften av sin läkarkår; exempel på detta är Kenya, som gick igenom en ekonomisk stagnation i slutet av 1990-talet, och Zimbabwe, som drabbats av politiska motsättningar samt svåra ekonomiska problem.

Nick Corby, från biståndsorganisationen Action Aid, sade till BBC att så kallad ”Brain drain”, när kvalificerad yrkeskraft söker sig till rikare länder, var ett enormt hot mot Afrika.

  • Ett av de bästa sätten att behålla sjukvårdspersonalen i länderna som behöver dem är att betala dem rimliga löner – men det nuvarande sjukvårdssystemet i många afrikanska länder är bedrövligt underfinansierat, sade Nick Corby till BBC.

Läs mer:

Amnesty på turné med somaliska människorättsaktivister (21 november 2008)

Amnestys senaste rapport om Somalia (6 november 2008)


IRIN