Utsatt befolkning tvingats fly sina hem

Under de senaste tre åren har över 300 000 människor flytt sina hem undan stridigheter i Centralafrikanska republiken. Landet är ett av världens fattigaste och har drabbats hårt av interna motsättningar – under de senaste tio åren har det skett elva kupper i landet.

Sedan 2003, när president Francois Bozize tog makten, har regeringsstyrkor regelbundet drabbat samman med rebellgrupper. Rebellerna påstår att de norra och västra delarna av landet helt försummats av regeringen. Skolor, sjukhus och vägar har fallit sönder och ett laglöst tillstånd råder i regionen, rapporterar BBC.

Människor lever i konstant rädsla, även om det påstås finnas hopp om en förbättring av situationen. Val är planerade att hållas 2010 och fredssamtal äger just nu rum i huvudstaden Bangui. Beväpnade gäng drar omkring och sprider skräck i delar av det vidsträckta landet. I den nordvästra delen, nära staden Paoua, befinner sig tusentals familjer på flykt ute i vildmarken. Det var för nästan två år sedan som deras byar genomsöktes och förstördes av regeringsstyrkor – nu är de för rädda för att återvända.

Chefen i den övergivna byn, Beogombo Deux, berättar att regeringssoldater anklagade byborna för att hjälpa lokala rebeller.
- Vi satt hemma i lugn och ro en kväll när de kom in i byn och började skjuta mot oss. Allt hände så fort. Vi visste inte vad det var som pågick, säger Jacques Berte till BBC:s reporter Mike Thomson.

Jacques Berte berättar att han själv skonades, eftersom de tyckte att han var för gammal – men att hans äldste son var den förste som dödades.
- Kulan träffade honom bakifrån och kom ut genom bröstet. Han bara föll ihop och dog. En annan man försökte springa från sitt hus men sköts bakifrån. De gick in i huset och fann hans äldre bror och en pojke. De förde ut dem ur huset och sköt dem.

Ett stort problem är att många bybor lider av malaria. Jorge Jimeno, från biståndsorganisationen Mentor Initiative som specialiserat sig på behandling av malaria, förklarar att sjukdomen är den faktor som dödar flest i landet.
- Människorna här har det upp till åtta gånger per år. Värst är det för barn under fem år, säger han.

Tilltron för de styrande i huvudstaden är låg. Regeringssoldaterna som var utsända för att skydda befolkningen har nu blivit till en fiende. Samtidigt som rebellgrupper fortsätter sprida skräck och terrorisera lokalbefolkningen.
- För mig är dialog och fredssamtal samma sak som val. Vi har röstat på politiker under en lång tid men det har aldrig bringat fred till vår by, säger Nyewotem Berte, fru till Jacques Berte. Vi bor i bushen som djur, dricker samma vatten som dem. Allt vi vill ha är fred, inte ord.


BBC