50-årsfirande i Bangui: Omar al-Bashir vågade inte trotsa ICC - stannade hemma i Sudan

På onsdagen firade Centralafrikanska republiken, CAR, sin 50-årsdag. En rad internationella ledare var inbjudna till huvudstaden Bangui. Sudans president Omar al-Bashir stannade dock hemma, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. ICC, internationella brottmålsdomstolen, hade varnat myndigheterna i CAR att de har en skyldighet att gripa Omar al-Bashir och överlämna honom till ICC om han beträder centralafrikansk mark. Det var andra gången på en vecka av Sudans president ställde in en resa utomlands av rädsla för att bli gripen och förd till Haag där ICC åtalat honom för folkmord i Darfur.

Enligt Reuters gavs ingen officiell förklaring varför Omar al-Bashir inte dök upp när grannlandet Centralafrikaska republiken, CAR, den 1 december firade att det gått 50 år sedan Frankrike halade trikoloren och en ny nation föddes. En medarbetare till CAR:s president sade dock till Reuters att sent på tisdagskvällen hade
- Jag tror att samtalet ledde till att Omar al-Bashir inte kom, sade medarbetaren.

I Sudans huvudstad Khartoum sade en presidentkälla att Omar al-Bashir hade valt att stanna hemma. Några skäl angavs inte. I Haag krävde ICC att Centralafrikanska republiken skulle gripa Sudans president om han anlände till självständighetsfirandet eller avge en förklaring varför man inte gripit honom. Omar al-Bashir är efterlyst av ICC där han är åtalad för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser under konflikten i Darfur i västra Sudan. Sedan 2003 beräknas
över 200 000 människor ha dött, de flesta i sjukdomar och svält i samband med konflikten och över hälften av invånarna har lämnat sina hem.
Trots efterlysningen har Omar al-Bashir besökt länder som Etiopien och Saudiarabien, som inte har anslutit sig till ICC. I augusti besökte han Kenya, som är en av ICC:s medlemsstater, och Kenya fick hård kritik för att ha underlåtit att gripa Omar al-Bashir.

För Centralafrikanska republiken är samarbetet med ICC extra känsligt. Landet anslöt sig tidigt till Romstadgan, som är ICC:s grundval, och var ett av de första som vände sig till ICC med begäran om hjälp med att beivra förbrytelser. Förra veckan inleddes rättegången i Haag mot Jean-Pierre Bemba,

tidigare vicepresident i Demokratiska republiken Kongo. Bemba ledde under det kongolesiska kriget en rebellgrupp kallad MLC. 2002 och 2003 skickade Bemba in MLC-soldater för att delta i strider i Bangui. MLC och libyska trupper försökte då förgäves rädda dåvarande presidenten Ange-Félix Patassé kvar vid makten. Jean-Pierre Bemba är åtalad som ansvarig för att hans MLC-soldater plundrade, mördade och våldtog centralafrikaner.

I tisdags avslutades toppmötet mellan Afrika och Europa i Libyen. 80 länder deltog men Sudans president Omar al-Bashir var inte på plats. Enligt New York Times hade ett antal europeiska länder informerat Libyens regering att de skulle stanna hemma från mötet om Omar al-Bashir dök upp.

I samband med självständighetsfirandet i CAR meddelades att president François Bozizé genom ett dekret hade rehabiliterat kejsare Bokassa som avled 1996. Denne återfick nu postumt alla sina rättigheter.
- Återupprättandet av Jean-Bedel Bokassa idag är ett erkännande av de tjänster han gjorde nationen, sade regeringens talesperson Fidele Ngouandjika till nyhetsbyrån AFP.
President François Bozizé framhöll att Bokassa var en stor samhällsbyggare som gjort nationen stora tjänster, rapporterar BBC.
- Han byggde upp landet men vi har förstört vad han byggde upp, sade presidenten när han gav Bokassas änka, Catherine, en statlig hedersmedalj.

Jean-Bedel Bokassa tog makten i en kupp 1965 och blev känd som en av Afrikas grymmaste envåldshärskare. Han hade dock ett starkt stöd från den forna kolonialmakten Frankrike och 1976 utropade han sig själv till kejsare. Tortyr och mord på politiska motståndare kännetecknade Bokassas styre och han anklagades också för kannibalism.

När hans personliga garde 1979 öppnade eld och dödade över 100 skolbarn vid en protest i Bangui växte vreden och Bokassa störtades. Efter en period i exil i Frankrike återvände Bokassa hem och ställdes inför rätta. Han tillbringade fem år i fängelse innan han frigavs.

I nordöstra delen av Centralafrikanska republiken fortsätter oron, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Rebellgruppen CPJP, Patrioter för rättvisa och fred, intog den 24 november staden Birao. CAR:s egen armé lyckades inte återta staden då regnen gjort vägarna oframkomliga. Sedan CPJP dragit sig tillbaka rullade istället stridsvagnar med soldater från grannlandet Tchad in i staden.
Tchads överbefälhavare Alain Mbaidodenande Dionadji sade till AFP att Tchad gått in i grannlandet för att säkra gränsen och jaga tchadiska rebeller. Dessa uppges ha funnits bland de grupper som tog kontroll över Birao.
Enligt AFP sägs CPJP samverka med tchadiska rebeller som nu tvingats lämna baser i Darfur.

Ulf B Andersson

2 december 2010

Läs mer

Amnesty kräver att Omar al-Bashir grips (1 december)

Amnesty Press om ICC, Sudan och Centralafrikanska republiken

Europa protesterar mot att Sudans president inte greps i Nairobi
(2 september)

President al-Bashir installeras i dag kvar men trycket ökar från ICC (27 maj)

Fredsavtal (23 juni 2008)

Kuppen i Bangui fördöms - avsatte presidenten kvar i Kamerun 17 mars 2003

Läs också

Svenska Amnestys ICC-grupp

Ulf B Andersson
Amnesty Press