Stark bok om arabiska våren

I början av januari 2011 inleddes protester i Tunisien som snart skulle sprida sig runt om i Mellanöstern och Nordafrika och bli till det som kallas den arabiska våren. Sedan dess har mycket skrivits som analyserar dessa omvälvningar. Staffan Lindbergs bok "Blod är ett billigt pris för frihet" är dock annorlunda då han från sina reportageresor till Egypten, Syrien och Iran har valt att lyfta fram enskilda människors motstånd. Katarina Bergehed är imponerad av Lindbergs bok.

böcker | 2013-12-10
Av: Katarina Bergehed
Även publicerad i AmnestyPress #5/2013
Författaren Staffan Lindberg är reporter på Aftonbladet.

Författaren Staffan Lindberg är reporter på Aftonbladet. Foto: Ellinor Collin

Bok: Blod är ett billigt pris för frihet.Rapporter från Kairo till Aleppo
Författare: Staffan Lindberg
Förlag: Atlas

En man lämnar sitt jobb som turistguide vid Röda havskusten och slår upp sitt tält på Tahrirtorget. På tältduken sitter en lapp fästad med orden ”Blod är ett billigt pris för frihet”. Ahmed El Hakim är en av alla aktivister som journalisten Staffan Lindberg träffar i Kairo under några skälvande dygn i februari 2011. På nätterna, i skydd av mörkret möter han en annan, mera lågmäld revolution: samtalen mellan människor som frigjort sig från rädslan och börjat kräva sin frihet.

Det har skrivits hyllmeter av analyser, böcker och artiklar om den ”arabiska våren”, dess orsaker, händelseförlopp, aktörer och möjliga framtidsscenarion. Lindbergs bok skiljer sig från dessa. Det han tar med sig från sina reportageresor i Egypten, Syrien och Iran är en vilja att förstå vad det är som händer i varje individ, varför de agerar som de gör den dagen de ska välja sida.

Resultatet är en mycket driven och välskriven bok om människors motstånd, i det stora och det lilla. De aktivister som träder fram skildras med respekt och värme.
Detta oavsett om det handlar om en av Tahrirtogets organisatörer eller om aktivisterna som skrev ”frihet” på tvåtusen studsbollar och lät dem rulla ner över de branta gatorna i en Damaskusförort. Eller 25-åriga Afrah, som bytte kepsen mot niqab när hon gick ut och demonstrerade för att undvika att bli identifierad och som hoppades att revolutionen skulle bringa både regimen och kvinnoförtrycket i Syrien på fall.

Blod är ett billigt pris för frihet är Staffan Lindbergs debutbok.

Blod är ett billigt pris för frihet är Staffan Lindbergs debutbok. Foto: Atlas

När Lindberg senare återvänder finner han ett Egypten där den gemensamma kampen som enat miljoner egyptier i början av 2011, fallit ”sönder i hundratals nya”. De unga aktivisterna – utan pengar, utan organisation och utan parti – har dragit det kortaste strået.
Och i Syrien är kriget ett faktum: aktivisterna har hamnat vid sidan av revolutionen och ersatts av beväpnade rebeller. Frihetens pris har visat sig vara ofattbart högt.

Jag hoppas att Lindbergs bok, så full av mod, hopp och förtvivlan, kommer att läsas av många!
Katarina Bergehed

böcker | 2013-12-10
Av: Katarina Bergehed
Även publicerad i AmnestyPress #5/2013