»Det är som ett lågintensivt krig« – Berta Cáceres har gått under jorden i Honduras

Berta Cáceres, ledare för en organisation för ursprungsfolk, håller sig sedan i september undan en häktningsorder. Amnesty Press har träffat Berta Cáceres.

Reportage | 2013-12-17
Av: Erik Halkjaer
Även publicerad i AmnestyPress #5/2013
Berta Cáceres är eftersökt i Honduras.

Berta Cáceres är eftersökt i Honduras. Foto: Erik Halkjaer

Intervjun med Berta Cáceres kommer oväntat och med kort varsel. Ett telefonsamtal vid lunch.
– Kan du vara här om fem minuter? frågar en kontakt.
Vi kör till ett kafé i den honduranska huvudstaden Tegucigalpas centrala delar. Där, mitt i rushen, i ett hörn på ett tydligt vänsterorienterat kulturkafé sitter Berta Cáceres, kanske Honduras just nu mest eftersökta person.

Det var den 24 maj i år som Berta Cáceres och en kollega, Tomás Gómez, från ursprungsfolksrörelsen COPINH blev stoppade av militären på en liten grusväg i Río Blanco, i västra Honduras. Soldaterna bad dem att gå ut ur bilen och sökte igenom bilen.

Soldaterna hittade en pistol som enligt Berta Cáceres och Tomás Gómez hade planterats i bilen. COPINH-aktivisterna fängslades i ett dygn och skulle den 13 juni infinna sig i en domstol. Vid rättegången frikändes de i brist på bevis men den 12 september kallades Berta Cáceres åter till domstolen. Denna gång anklagades hon för bland annat uppvigling och för att ha förstört privat egendom. Hon infann sig inte och häktades i sin frånvaro.
– Jag har levt under jorden sedan dess, säger Berta Cáceres på kaféet i Tegucigalpa.

Rörelsen COPINH samlar ett antal organisationer för urfolk, däribland Lencafolket. Berta Cáceres är själv lenca och har som ledare för COPINH kämpat för ursprungsfolkens rättigheter i många år. Att Berta Cáceres nu eftersöks av polisen handlar om att COPINH sedan april i år förhindrat ett dammbygge, Aguas Zarca, i floden Gualcarque, på Lencafolkets marker i Río Blanco. Detta för att företagen bakom bygget, honduranska Desarollos Energéticos S.A. (DESA) och kinesiska SINOHYDRO inte frågat invånarna om lov. Detta måste företagen göra enligt Internationella arbetsorganisationen ILO:s konvention 169.

Berta Cáceres.

Berta Cáceres. Foto: Erik Halkjaer

När Honduras parlament godkände 40 planerade dammbyggen år 2010 hade inte invånarna i Río Blanco tillfrågats. Enligt invånarna själva så har de mötesanteckningar från ett möte med personal från DESA i januari 2011 då de tydligt sade nej till bygget.
– DESA har kopplingar till både regeringen och militären, anser Berta Cáceres. Ordförande David Castillo har tjänstgjort i den militära underrättelsetjänsten och varit rådgivare åt civilministeriet. Styrelsens sekreterare är tidigare officer i underrättelsetjänsten. Militären har skrämt människor och försökt övertyga dem om att de måste stödja projektet. ”Projektet ska ge utveckling, en skola, vatten och el, skriv under här bara”, säger de.

Den 17 maj anlände den honduranska arméns första ingenjörsbataljon till dammbygget.
– Det är som om ett lågintensivt krig. Den 15 juli sköts Tomás Garcia till döds och hans 17-årige son Alan Garcia Dominguez skadades. Militären sköt ner dem framför företagets grindar. De gick fram till sonen och sköt honom när han låg ner. Regeringen uttalade sitt stöd för militärens agerande. De säger att militären kände sig hotad av bönder med machetes, berättar Berta Cáceres.

I oktober påbörjades dammbygget på det projekterade områdets andra sida men på Lencafolkets sida stod det i november fortfarande still. Förutom Berta Cáceres har även Tomás Gómez och ytterligare en ledare, Aureliano Molina, dömts, dock endast till villkorliga domar.
Från försvarets sida försöker man nu få åtalet mot Berta Cáceres upphävt medan åklagarsidan vill tvinga fram en tvångsavhysning av COPINH:s vägblockad. Vid tiden för Amnesty Press pressläggning levde Berta Cáceres fortfarande under jorden och rättsprocessen fortsatte.

Text och bild: Erik Halkjaer

Fakta/Honduras

COPINH har kämpat för ursprungsfolkens rättigheter i Honduras sedan 1999. Högst på dagordningen är rätten till kollektivt ägande.
COPINH har även skapat egna skolor, förskolor, hälsovårdscentraler och ett utbildningscenter. Amnesty International anser att Berta Cáceres är en samvetsfånge.
Den 24 november hölls presidentval. Åtta kandidater deltog och Juan Orlando Hernandez från det styrande nationalpartiet vann med 37 procent av rösterna. Xiomara Castro, från center-vänster-partiet Libre, och hustru till Manuel Zelaya som störtades i en kupp år 2009, uppgavs ha fått 29 procent. Libre hävdade att de hade vunnit valet.
Uppgifter om valfusk förekom och här analyserar The Guardian valutgången.

Läs också
Honduras: ”Ny poliskår och försvarsmakt stor utmaning vid valseger” (Amnesty Press 9 september)

Honduras: Honduran journalist shot and killed: Juan Carlos Argeñal(Amnesty International 10 december)

Honduras: ‘They can’t clip our wings’ (Amnesty International 5 december)

Reportage | 2013-12-17
Av: Erik Halkjaer
Även publicerad i AmnestyPress #5/2013