Migranter kräver säker passage genom Mexiko

En grupp centralamerikanska migranter växte till en karavan som har förvandlats till en rörelse. På vägen mot drömmen om ett bättre liv riskerar de att bli såväl kidnappade som pressade på pengar eller mördade. Nu växer kraven för en säker passage genom Mexiko.

reportage | 2014-06-08
Av: Åsa Welander
Gruppen som inte fick åka med på godstågets tak utvecklades till en karavan med tydliga krav på politikerna.

Gruppen som inte fick åka med på godstågets tak utvecklades till en karavan med tydliga krav på politikerna. Foto: Åsa Welander

De anländer i gröna bussar; de som vanligtvis håller sig undan, reser på godstågens tak, rädda för att stoppas av myndigheterna eller knarkkartellerna. Den här gången tycks självförtroendet ha växt av känslan att vara starka tillsammans.

– Vi gör det här för alla migranter som har passerat före oss och alla som kommer efter. Vi är inga brottslingar, vi söker bara ett bättre liv för våra familjer.

Orden är Elena Ordinas. Det har gått en knapp vecka sedan hon lämnade sitt hem i Honduras tillsammans med sina två barn, sin bror och hans fru.

Strömmen av migranter från Centralamerika på väg mot USA är massiv. Mer än en kvarts miljon personer beräknas göra den allt farligare resan varje år, de flesta på taket till godståget som alla här känner som La Bestia, Odjuret. Det är inte bara risken att ramla av när du försöker hoppa på i farten eller har somnat uppe på taket som skrämmer. Enligt beräkningar kidnappas mer än 20 000 migranter varje år längs vägen, knarkkartellerna har stärkt sin makt och både de och polisen kan hota med att slänga av dig från tåget eller skicka tillbaka dig hem om du inte ger dem pengar. Hundra dollar per sträcka är den summa det talas om, totalt runt 1500 dollar för att inte bli avslängd på vägen genom Mexiko.

– Vi vet att det finns många faror, men det gäller att vara stark för att nå sitt mål, förklarar Elena Ordina. Där vi kommer ifrån finns inga jobb, barn nästintill dör av hunger och så är det ju våldet och allt det där.

Jessy Chavez lämnade Honduras i hopp om ett bättre liv. ”Det fanns inga alternativ annat än att ta med barnen”, säger hon.

Jessy Chavez lämnade Honduras i hopp om ett bättre liv. ”Det fanns inga alternativ annat än att ta med barnen”, säger hon. Foto: Åsa Welander

Våldet är närvarande såväl i migranternas hemländer som på vägen därifrån. För att sätta ljus på frågan har franciskanermunken Tomás Gonzálo Castillo i flera år gjort det till en symbolisk handling att i samband med påsk korsa gränsen från Guatemala tillsammans med migranter. I år skulle de fortsätta vidare, men när gruppen klättrat upp på tåget i Tenosique tog det stopp; personalen vägrade låta dem följa med. Det var då de började gå.

– Det började som en viacrucis, en korsväg, för migranter och det är det fortfarande. Vi vill visa de mexikanska myndigheterna och det mexikanska samhället att viacrucisen fortsätter, säger Tomás Gonzálo Castillo.

Karavanen började som en korsväg för migranter i samband med påsk. Flera av aktivisterna har koppling till franciskanerordern eller katolska kyrkan.

Karavanen började som en korsväg för migranter i samband med påsk. Flera av aktivisterna har koppling till franciskanerordern eller katolska kyrkan. Foto: Åsa Welander

Snart utvecklades resan till något större. Längs vägen blev de allt fler och vissa sträckor fick de skjuts av bussar. Karavanen bildade ett råd som tog beslut om vart de skulle ta vägen nästa dag och tillsammans formulerade de ett antal krav till politikerna.

Tomás Gonzálo Castillo, som driver ett härbärge för migranter i Tenosique, nära Guatemalas gräns, säger att situationen har blivit värre de senaste åren. Därför kräver de nu ökad säkerhet och respekt för migranternas mänskliga rättigheter.

– Vi lever verkligen med ett politiskt bakslag. Det är både utpressning från myndighetspersoner och allt det den organiserade brottsligheten sysslar med, som innefattar både död och kidnappningar.

Migranter på väg från Centralamerika mot Mexiko riskerar mycket på sin resa. Nu kräver de ökad säkerhet och fri passage.

Migranter på väg från Centralamerika mot Mexiko riskerar mycket på sin resa. Nu kräver de ökad säkerhet och fri passage. Foto: Åsa Welander

I Veracruz, en av landets farligaste delstater för passerande migranter, lovade guvernören till slut en säker passage och hjälpte till med bussar för att karavanen skulle kunna ta sig vidare till nästa stopp. Väl i huvudstaden, dit de anländer i de gröna bussarna, är det framför allt president Enrique Peña Nieto de vill tala med; något som enligt hans representanter inte går att ordna.

– Vi kräver en säker och fri passage och att polisen slutar pressa oss på pengar, säger Walter Rivera, som är representant för honduranerna i karavanen.

Själv har han lämnat fru och två barn därhemma, i hopp om att kunna ge dem en bättre framtid.

– Det finns alltid en rädsla för vad som kan hända på vägen, men det är därför vi gör den här manifestationen; för att få stopp på våldet, diskrimineringen och framför allt dödandet. Många av oss som lämnar våra hem kommer aldrig tillbaka igen.

Det är andra gången han gör resan genom Mexiko. Han berättar att han förra gången utsattes för både pistolhot och utpressning. När han kom fram till gränsen i norr vågade han inte fortsätta, men den här gången känner han ett större ansvar.

– Då hade jag inga barn, ingen familj. Men om jag kan offra mig ett tag för att kunna ge dem en bättre framtid är det värt det, förklarar Walter Rivera.

Sedan den första karavanen passerat och till stor del splittrats i norra Mexiko har nya bildats, som drabbats av fler motgångar på vägen. Migranterna är andra, men kraven på politikerna desamma.

– Situationen har blivit outhärdlig. USA vill inte ha dem, Mexiko vill skicka tillbaka dem och länderna de kommer ifrån kan inte erbjuda dem något alls, säger prästen Alejandro Solalinde, grundare av ett migranthärbärge i Ixtepec i delstaten Oaxaca.

Bland migranterna, som främst kommer från Honduras, Guatemala och El Salvador, finns många barn. En del reser ensamma, andra tillsammans med sina föräldrar.

Bland migranterna, som främst kommer från Honduras, Guatemala och El Salvador, finns många barn. En del reser ensamma, andra tillsammans med sina föräldrar. Foto: Åsa Welander

För att komma närmare en lösning och de som har makt att påverka satte en fjärde karavan av mot huvudstaden den 1 juni. Den här gången är huvudsyftet att få till en dialog med företrädare för både mexikanska myndigheter och övriga länders ambassader.

– Vi måste sätta oss ner med aktörerna i regionen för att höra vad de ska göra åt situationen. Om ingenting görs kommer problemen att öka och Honduras tömmas på sina invånare. Vad ska ett land bestå av om det inte har några invånare, frågar sig Alejandro Solalinde och syftar på världens våldsammaste land utanför en krigszon.

Mer än en kvarts miljon migranter beräknas göra den livsfarliga resan mot Mexikos norra gräns varje år.

Mer än en kvarts miljon migranter beräknas göra den livsfarliga resan mot Mexikos norra gräns varje år. Foto: Åsa Welander

Det får mig att tänka på Kenny Suazo; 16-åringen som berättade att hans pappa nyligen blivit mördad och att han åkte hemifrån när ingen annan i familjen var där. Gängen som rånar och utpressar i Honduras var en del av hans vardag; farorna på resan något självklart att riskera för att nå sitt mål.

– Det är samma sak att vara där som att vara här, förklarade han. Rädslan får en lämna hemma. Det finns ingen mening med att ta den med sig.

Åsa Welander

FAKTA /MIGRANTER I MEXIKO

Migrantkaravanens krav:
1. Laglig genomresa for centralamerikanska migranter och garanterad säkerhet på vägen. Inga fler stympade eller dödade av tåget.
2. Stopp på utpressningar, misshandel, kidnappningar och mord av organiserade kriminella grupper. Straff för tjänstemän som deltar i dessa brott.
3. Kontinuerligt skydd för migranter. Säkerhet inte bara på härbärgen, utan i hela landet. 4. Avskaffande av den nationella migrationsmyndigheten.

Karavanerna, med både migranter och människorättsaktivister, har även sökt dialog med mexikanska politiker och företrädare för Honduras, Guatemalas, El Salvadors och Nicaraguas ambassader.

Mer än en kvarts miljon migranter från Centralamerika beräknas göra den farliga resan varje år. Siffror pekar på att mer än 20 000 av dem kidnappas. Dessutom skadas många av tåget, mördas eller våldtas. De allra flesta pressas på pengar längs vägen, både kriminella grupper och mexikansk polis sägs stå bakom brotten.
Åsa Welander

reportage | 2014-06-08
Av: Åsa Welander