Politiskt dödläge i Kambodja – yttrandefrihet och mötesfrihet inskränks alltmer

Människorättssituationen i Kambodja blir allt värre. Det menar Sam Sokunthea och Sunrith Ham – två kambodjanska advokater och människorättsförsvarare på besök i Stockholm. För Amnesty Press berättar de om tiden efter valet förra sommaren, om demonstrationer och om hur folkets rättigheter fortsätter att kränkas.

reportage | 2014-04-14
Av: Lisa Olsson
Sunrith Ham och Sam Sokunthea.

Sunrith Ham och Sam Sokunthea. Foto: Lisa Olsson

Sam Sokunthea arbetar på Cambodian League for the Promotion and Defence of Human Rights (LICADHO) och Sunrith Ham arbetar på Community Legal Education Center (CLEC). De har tillsammans med Tola Mouen, också från CLEC, besökt konferensen ”Defenders Days” i Stockholm som anordnats av Civil Rights Defenders.
Amnesty Press träffar dem på deras hotell samma dag som de ska återvända till Kambodja. Trots att det bara är någon timme tills de måste åka till flygplatsen har de flera möten inbokade och det märks att de vill utnyttja tiden för att göra sina röster hörda.

– Vi är väldigt oroliga när det gäller yttrande- och mötesfriheten, som hela tiden kränks. Dessutom finns det knappt kvar några oberoende medier i Kambodja och det är vanligt att journalister tystas, med hot och våld, säger Sunrith Ham.

För ett år sedan intervjuade Amnesty Press tre av Kambodjas främsta människorättsaktivister som då beskrev människorättssituationen som den värsta på tio år. Det var före valet i juli 2013, ett val där regeringspartiet CPP för första gången på 20 år gick tillbaka, men de har fortfarande makten. Oppositionspartiet CNRP anklagade dem för valfusk och bestämde sig för att bojkotta sina platser i parlamentet.

– Situationen efter valet kännetecknas av ännu mer kontroll och försök till att tysta aktivister. Folk måste ha rätt att mötas och få information, men så ser det inte ut nu. De bryter mot konstitutionen, säger Sunrith Ham.

Krav på 160 dollar som minimilön. Från demonstrationen i januari.

Krav på 160 dollar som minimilön. Från demonstrationen i januari. Foto: LICADHO

Den hårdare kontrollen är ett svar på de många demonstrationer som pågått i landet, både från oppositionen och från textilarbetare. I januari dödades fem personer under en demonstration i Phnom Penh. Nya demonstrationer är dock planerade. Dels ska textilarbetarna demonstrera med start 17 april efter det kambodjanska nyåret. Dels är det planerat en demonstration till den 2 maj för att det ska hållas ett nytt val tidigare än 2018, då den nuvarande mandatperioden tar slut. Hur stora eller små dessa demonstrationer kommer att bli är svårt att förutsäga, men både Sunrith Ham och Sam Sokunthea är säkra på att det kommer blir någon slags protest.

– Folket vill ha ett bättre liv. Det handlar om bönder, fackligt aktiva och textilarbetare som inte har någon makt och känner en oro för framtiden gällande frågor som landskonfiskering, export och minimilön. Kambodjas befolkning vill ha någon slags hållbarhet i sina liv, säger Sunrith Ham.

Karta över landskonfiskeringarna i Kambodja

Karta över landskonfiskeringarna i Kambodja

Tvångsvräkningar och ”land grabbing” – expropriering av mark – är ett av de vanligaste problemen i landet. Landkonflikterna har drabbat fler än 500 000 personer och mer än hälften av den odlingsbara marken – totalt 2,2 miljoner hektar – har exproprierats. Både LICADHO och CLEC företräder flera av de drabbade.

– Flera av företagen som konfiskerar mark har kopplingar till regeringen. De frågar inte människorna som bor där vad de vill och behöver, utan de tvångsvräker familjer till områden där det inte finns någonting. Inget rent vatten, ingen elektricitet, inga skolor och inga jobb, säger Sam Sokunthea.

– Mäktiga personer inom regeringen har kopplingar till företagen som stjäl land från fattiga personer och river deras hem. Det finns inga jobb i områdena dit de flyttas och det har lett till att trafficking till Malaysia och Thailand ökar. Många söker sig dit för att få arbeta, men de blir utnyttjade, fortsätter hon.

Vissa av de tvångsvräkta familjerna har fått kompensation men den är oftast otillräcklig. Till exempel kan de få mark som bara består av sten och därför inte går att odla.

Karta över vilka länder (företag från dessa länder) som är inblandade i konfiskeringarna.

Karta över vilka länder (företag från dessa länder) som är inblandade i konfiskeringarna.

Sockerproduktionen i landet är den som ställer till mest problem. Sockerexporten har ökat explosionsartat eftersom den inte är skattepliktig tack vare EU-programmet EBA (Everything But Arms). Sunrith Ham nämner affärsmannen Ly Yong Phat som en av dem som har ett stort ansvar för ”land grabbing”. Han är chef för Phnom Penh Sugar Company och samtidigt är han senator för CPP. Men vad har EU för ansvar gällande sockerexporten?

– Jag vet att EU har goda intentioner med EBA, men de måste ha bättre rekommendationer gällande mänskliga rättigheter. Programmet är svagt på vissa punkter. Det behövs mer övervakning, uppföljning och implementering av EU:s rekommendationer, säger Sunrith Ham.

Textilarbetarnas demonstrationer och regeringens hårda svar på dem i januari ledde till nyhetsrubriker över hela världen. Men efter det har inget hänt, eller inte mycket i alla fall.

– Idag är minimilönen 95 dollar (cirka 620 kronor) och de kanske höjer lönen lite grann för att visa att de bryr sig, men det gör de inte. Kravet är att minimilönen ska höjas till 160 dollar (cirka 1 050 kronor), men det räcker bara för att hålla sig mätt och inte mycket mer, säger Sunrith Ham.

Miljön i fabrikerna är dålig och senast för någon vecka sedan var det hundratals arbetare som svimmade. Fler än 90 procent av textilarbetarna är unga kvinnor och de har oftast inte råd att äta nyttigt och tillräckligt, vilket ytterligare förvärrar deras hälsa. Det är också vanligt att arbetarna får korttidskontrakt utan trygghet.

– Företag som H&M och andra köpare från EU-länder har ett ansvar för textilarbetarnas villkor. De måste fråga och lägga sig i, annars blir de en del av brotten mot mänskliga rättigheter. Företagen har en skyldighet att följa de rekommendationer som EU har bestämt, säger Sunrith Ham.

 Från textilarbetarnas demonstration i januari.

Från textilarbetarnas demonstration i januari. Foto: LICADHO

Vid demonstrationen den 3 januari när fem personer dödades greps också flera personer. 21 av dem sitter fortfarande fängslade och Sam Sokunthea och Sunrith Ham företräder dem. De har fått träffa sina klienter några gånger, men vid vissa tillfällen har de flyttats utan förvarning och då har de inte kunnat träffa dem. Dessutom kan de inte prata med dem utan att övervakas.

– Det är svårt att göra vårt jobb när vi hela tiden övervakas. De fängslade får dessutom ingen medicinsk vård, förutom från en annan intern som inte har någon medicinsk utbildning. Det händer att intagna skickas i sista stund till sjukhus och dör där. Om de dör i fängelset startas en utredning, vilket inte händer om de dör på sjukhuset, berättar de.

Just nu är det ett politiskt dödläge i Kambodja. Oppositionen vill ha nyval eller åtminstone att det ska hållas val tidigare än 2018, vilket inte CPP vill. De förhandlar med varandra, och nyligen sade oppositionsledaren Sam Rainsy att CPP har gått med på att ett tidigare val ska hållas. Det förnekades dock av CPP.

– CPP och CNRP har olika mål, men de arbetar både för vad som är bäst för dem. CPP vill inte förlora sin makt och CNRP vill inte riskera att förlora sitt stöd. Mitt hopp står istället till medborgarrörelsen. Folket behöver mer makt att observera och organisera sig för att sätta press på politikerna. Vi i våra organisationer ska hjälpa dem, men nu är situationen så illa att det handlar i första hand om främja liv före rättigheter. Folk är hungriga, säger Sunrith Ham.

Lisa Olsson

Läs mer

Protesterna i Kambodja - en utmaning för Hun Sen (27 mars)

Kambodja: Under ytan växer frustrationen bland textilarbetare (7 mars)

Kambodjas regering tystar textilarbetare (14 januari)

Internationella fackliga samorganisationens uttalande om Kambodja (13 januari)

Amnesty om protesterna: Cambodia: Investigate protest killings by security forces (3 januari)

Följ utvecklingen i Cambodia Daily

reportage | 2014-04-14
Av: Lisa Olsson