Grupp 9 i Amnesty – 40 år för mänskliga rättigheter

I skånska Hörby finns en secondhandbutik som drivs av Grupp 9 i svenska Amnesty. Sedan 1999 har butiken samlat in sju miljoner till Amnesty. Den 7 september firade Grupp 9 sina första 40 år.

reportage | 2013-09-14
Av: Andrea Pettersson
Eva Nilsson har varit medlem i Grupp 9 sedan starten.

Eva Nilsson har varit medlem i Grupp 9 sedan starten. Foto: Andrea Pettersson

Solen skiner på parkeringen utanför secondhandbutiken Handlingen i Hörby, det kan vara en av de sista riktigt varma sommardagarna. Besökaren möts av en ovanlig syn. Istället för de sedvanligt parkerade bilarna är parkeringen fylld av Hörbybor, kaffe och hembakt, idogt kampanjande och gul-svarta skyltar. Mannekänger spatserar på den provisoriska catwalken, gjord av röda trasmattor från butiken. Grupp 9 i svenska Amnesty fyller 40 år och firar dagen lång.

Fröet till Grupp 9 såddes en höstdag 1968 då det gick upp för Sigrid Tham-Arndt att människor kunde fängslas, misshandlas och till och med dödas, utan att ha begått något brott. Hon hade läst en debattartikel i Sydsvenskan och blev snabbt medlem i Grupp 25 som låg bakom inlägget. Några år senare, den 14 augusti 1973 höll Sigrid tillsammans med likasinnade det första mötet i det som skulle bli Grupp 9.

  Stammisen Rosita Rahmoun Vittonius i butiken.

Stammisen Rosita Rahmoun Vittonius i butiken. Foto: Andrea Pettersson

Eva Nilsson var en av dem och står och plockar bland butikens varor samtidigt som hon hejar på några av butikens stammisar.
– I början var det bara brevskrivning, jag minns särskilt några fall från Östtyskland och Tjeckoslovakien, säger hon som efter 40 år i Grupp 9 har svårt att hålla isär de olika fallen.
Sedan starten har gruppen jobbat med 15 fångfall varav 13 blivit frisläppta, fastän alla blygsamt vidhåller att det inte bara är tack vare gruppens insats.

I slutet av 1970-talet arrangerade gruppen bokbord, något som mynnade ut i dagens secondhandbutik Handlingen. Bara sedan flytten till de nya lokalerna 1999 har gruppen samlat in 7 miljoner kronor till Svenska Amnestysektionen. Ett otroligt viktigt arbete fastslår generalsekreterare Lise Bergh som dagen till ära är på besök och håller ett kort tacktal:
– Ni är minst lika viktiga som aktivisterna på gatan. Många sektioner i syd är beroende av att vi i västvärlden samlar in pengar. Ni gör ett otroligt viktigt arbete för mänskliga rättigheter världen runt.

Och Handlingen i Hörby spelar inte bara roll globalt utan även lokalt. Birgitta Lindström är en av gruppens nyare medlemmar och berättar över en kopp kaffe i solen att det är kö på onsdagar och lördagar då butiken håller öppet:
– Second hand ligger i tiden. Ungdomar från Malmö och Lund åker hit till Hörby för att fynda. Dessutom har även människor med dålig ekonomi möjlighet att handla här, butiken har blivit en mötesplats.

Birgitta Lindström är gruppsekreterare i Grupp 9.

Birgitta Lindström är gruppsekreterare i Grupp 9. Foto: Andrea Pettersson

Birgitta Lindström är sedan några år tillbaka gruppsekreterare och gick med i 2006 efter att hennes man gått bort. Hon blev fast och fortsätter jobba för en värld där alla får respekt för sina mänskliga rättigheter. Kerstin Sunemark-Nyman, före detta gruppsekreterare, håller med och poängterar att butiken bidragit till att Grupp 9 kan fira sin 40-årsdag idag.
– Vi samlas kring något, det är ett åtagande och man vill inte svika sina vänner här. Man stannar så länge man behövs. Jag brukar säga att jag är livstidsfånge hos Amnesty, säger Kerstin med glimten i ögat.

Modevisning på 40-årsfirandet.

Modevisning på 40-årsfirandet. Foto: Andrea Pettersson

Både Kerstin Sunemark-Nyman och Birgitta Lindström pratar med glöd om det engagemang för kvinnors rättigheter som Grupp 9 – i linje med svenska sektionen – fokuserat extra på sedan 2004. Gruppen var delaktig i förarbetet till rapporten ”Har ej prioriterat frågan – en undersökning om svenska kommuners arbete för att bekämpa mäns våld mot kvinnor” som svenska Amnesty släppte 2005.

Eftersom gruppen är kvinnodominerad ligger frågan många nära om hjärtat och engagemanget för kvinnor globalt fortsätter i Amnestys nationella kampanjer.

Framtiden då? Medelåldern i Grupp 9 stiger och många är oroliga för gruppens överlevnad. Det är svårt att hitta nya unga medlemmar i Hörby, ungdomar flyttar till Malmö eller Lund och engagerar sig där. Eva Nilsson tystnar och tvekar vid frågan om hon tror att det blir 50-årsjubileum om tio år. Å andra sidan, kontrar Kerstin Sunemark-Nyman, är problemet med sjunkande medlemstal inte nytt, så har det varit de senaste 10-20 åren:

Eva Nilsson på plats i butiken.

Eva Nilsson på plats i butiken. Foto: Andrea Pettersson

– Och så vips, dyker en eldsjäl upp och vi stapplar oss vidare, säger hon och ler och ser sig omkring i den välsorterade 850 kvadratmeter stora butiken.

Att stappla är en underdrift, Grupp 9 lyckas vara viktiga för arbetet med mänskliga rättigheter både i lilla Hörby, för svenska Amnestysektionen och i stora världen.

Andrea Pettersson

reportage | 2013-09-14
Av: Andrea Pettersson