”Sociala medier och internet stöd för det civila samhället”

reportage | 2011-05-20

Rysslands resurser av olja och gas gör att resten av Europa bortser från Rysslands brott mot mänskliga rättigheter. Det konstaterades av en inbjuden rysk oppositionspolitiker vid ett seminarium om Ryssland på torsdagen. Där var också skribenten för en av Rysslands största politiska bloggar, Marina Litvinovich .

Inför de ryska parlamentsvalen i höst anordnade Silc, Swedish International Liberal Center, och Folkpartiet ett seminarium i riksdagen den 19 maj om hur Sverige och Europa kan hjälpa Rysslands demokrater.

Invjuden var Maxim Reznik, ordförande för oppositionspartiet Jabloko i S:t Petersburg.
– Jag vill försäkra er om att Putin och Ryssland inte är samma sak, säger Maxim Reznik.
– Ryssar vill leva i ett fritt och demokratiskt samhälle. Vi har inte sett det än men gör inte misstaget att tro att ryska folket vill något annat, fortsätter han.
Maxim Reznik märker hos kollegor i andra oppositionspartier att den allmänna inställningen är att man inte vill ställa upp i val. Dock tycker han själv att det är det viktigaste de kan göra.
– Jag är inte här för att hota eller tigga om hjälp. Vi har hårt arbete framför oss men det är viktigt att inse att Rysslands demokratiproblem är inte bara ett problem för Ryssland, det är ett problem för Europa och resten av världen.

Två ryska poliser beslagtar en kamera under en demonstration för yttrandefrihet i maj 2010. Foto: Tomasz Kizny.

Maxim Reznik tycker att standarden på Europas politiska kultur är lägre än för några år sedan, främst i relationerna med Ryssland.
– Europa kan inte prioritera olja och gas framför yttrandefrihet och demokrati, säger Maxim Reznik.

– Vi ser att stödet för Putin och hans politik minskar, men han kommer ändå att vinna nästa val. Det är inte en paradox, det är Ryssland. Det är inte ett fritt land, konstaterade Claes Arvidsson, Ledarskribent på Svenska Dagbladet och Rysslandsxpert.

Reid Nelson från National Democratic Institute i Moskva, ett frivilligorganisation som arbetar med demokratifrågor, bjöd på statistik och analyser.
– Bara 18 procent tycker att friheten att få rösta på vilket parti de vill är en särskilt viktig frihet. Ryska folket är inte politiskt aktiva, det finns en känsla av att rösta inte gör någon skillnad. Folk ser hur politiken fungerar, de tycker inte om det men istället för att bli aktiva drar de sig bort, säger Reid Nelson.
Bara två procent av ryska folket är aktiva i något politiskt parti.

Marina Litvinovichs blogg är tio år gammal och har som mest haft 40 000 läsare på en dag. I bloggen försöker hon att samordna politisk aktivitet.
– Sociala medier och internet hjälper den demokratiska processen i Ryssland och kommer att hjälpa till att etablera civila samhället i Ryssland, berättar Marina Litvinovich.

Marina Litvinovich__ pratade om mobiliseringen av demokratiska krafter på Internet. Foto: Yvette Lindholm.

Marina Litvinovich ser ett klart samband mellan sociala medier och politiken i Ryssland. Dels genom bloggvågor: En bloggare skriver ett inlägg som sedan sprider sig genom bloggosfären.
– Det är en effektiv mekanism och vissa inlägg som spridits har lett att fängslade människor har släppts, det har också fått myndigheter att reagera på brott mot mänskliga rättigheter och till och med bidragit till vissa lagändringar. Internetaktiviteten har också visat sig vara effektivt för att få folk intresserade av vissa kampanjer, oftast i protest brott mot mänskliga rättigheter. Kampanjerna lyckas oftast säger Marina Litvinovich.

– Det här är helt nya ledare. De är inte partimedlemmar, journalister eller representanter för frivilligorganisationer, säger Marina Litvinovich.
– Det grävande journalistiken är död i traditionell media, istället har den fått en nyrenässans på internet. Det är nya medborgerliga samhällen som skapas på Internet. Vi måste stödja de som går i framkanten för dessa samhällen, fortsätter hon.

Enligt Marina Litvinovich är det i dag känt att internetanvändarna inte röstar men det tror hon kommer att förändras snart. Till 2013 eller 2014 kommer Internet att ha gett upphov till nya politiska frågor och folk ambition att göra politiska intryck kommer att öka.
– Det finns anledning att vara positiv. Internet är en källa för att ta del av oberoende information och för att aktivera sig.

Text: Yvette Lindholm
[email protected]

Läs mer

Moscow authorities ban gay pride event

Högljudd kamp för hbt-rättigheter i Ryssland, Amnesty Press den 20 januari 2011

Stöddemonstration för rysk mötesfrihet, Amnesty Press den 2 november 2010

”Vi är ärligt talat ganska trötta på begravningar”, Amnesty Press den 5 november 2009

Marina Litvinovich blogg. (På ryska)

reportage | 2011-05-20