Mehdi Gharbi tog datorn till hjälp mot diktatorn

reportage | 2012-04-12

Försök att föreställa dig vad du har gjort mellan klockan 18-24 under de senaste elva åren av ditt liv. Inte helt lätt, eller hur? Mehdi Gharbi, årets Martin Luther King-pristagare, vet vad han har gjort. Han har kväll efter kväll, sju dagar i veckan, använt informationsspridning som främsta vapen mot Ben Alis diktatur i Tunisien.

Sammanlagt har Mehdi Gharbi lagt ner 4 218 arbetsdagar på arbetet med Tunis News från lägenheten i Sollentuna.

– För folk i Tunisien var informationen en skatt varje dag. Känslan jag hade när jag nyligen återvände till landet och fick träffa dem jag har kämpat för, den går inte att beskriva, säger Mehdi Gharbi och lutar sig tillbaka i soffan hemma i lägenheten i Sollentuna.

Det är härifrån Mehdi Gharbi ihärdigt har arbetat med distributionen av nyhetsbrevet Tunis News. Till sin hjälp har han haft datorn och en liten grupp engagerade landsmän. Principen för arbetet var enkel – genom att sammanställa information från en mängd nyhetskällor och skicka ut den till en allt mer omfattande mejllista lyckades man komma runt censuren i landet.

– Vi arbetade efter konceptet att det finns två klasser i samhället: de som vet och agerar och de som inte vet och drabbas. Vi ville rikta in oss på de ovetande och rädda, säger Mehdi Gharbi.

Dalenda Khachlouf har bidragit till att arbetet med Tunis News kunde genomföras.

En person som Tunis News har betytt mycket för är Mourad Nahdi, som började läsa nyhetsbrevet då han kom till Sverige 2007. Han har rest från Varberg till Sollentuna bara för att få höra på en föreläsning av Mehdi Gharbi på det lokala biblioteket.

– Jag är så oerhört tacksam till Mehdi. När jag började få nyhetsbrevet satt jag och väntade varje natt och tryckte på refresh-knappen och jag insåg att jag visste mer om Tunisien i Sverige än i Tunisien. Ibland kunde det dröja till klockan två på natten innan brevet kom och jag undrar bara, hur orkade han? säger Mourad Nahdi.
Det är en högst relevant fråga att ställa sig, inte minst med tanke på att Mehdi Gharbi har fyra barn och arbetar heltid som civilingenjör, med en diger meritlista över brokonstruktioner på sitt CV. En del av svaret verkar ligga i barndomens by Takrouna några mil utanför Sousse, där det var en självklarhet att även barnen solidariskt tog ansvar och hjälpte till med arbetet på fälten. Flera av barndomsvännerna har drabbats av diktaturen och fängslats för sina åsikters skull.

– Det gick inte att lämna sina kamrater i sticket och njuta av välfärden i Sverige när man visste att de led, säger Mehdi Gharbi.

En annan del av förklaringen kan härledas till glasnost-eran i Sovjetunionen, där Mehdi studerade under 1980-talet. Den överraskande utvecklingen i kommuniststaten gav honom hopp om att allt kan förändras. Ytterligare en orsak till varifrån kraften att orka fortsätta kommer ifrån kan hämtas från religionen.

– I min tro(islam) kommer du att frågas när livet är slut: vad har du gjort med tiden du var här? Mitt mål är att sprida glädje och det har jag gjort, säger Mehdi.

Den största kraftkällan bakom Mehdis uthålliga arbete för yttrandefrihet är dock högst närvarande i såväl tid som rum. Hustrun Dalenda Khachlouf är kvinnan som efter sitt eget arbete har stått för markservicen medan maken har suttit klistrad framför datorn.

– Hon är den som har fått betala det högsta priset, säger Mehdi, som passade på att tacka sin fru på fem språk vid utdelningen av Martin Luther King-priset i januari.

Det är också Dalenda Khachlouf som har blivit frihetsberövad och utsatt för förhör på flygplatsen de gånger hon har varit på besök i Tunisien.

– Varje gång jag var där frågade de efter Mehdi. De visade ingen som helst respekt och förde bort mig framför barnen, berättar Dalenda, vars bror också har varit engagerad i Tunis News.

Tunis News var en av de största nyhetskällorna för oppositionella under diktaturen.

Sedan revolutionen i januari 2011, då diktatorn Ben Ali flydde till Saudiarabien, väntar dock lugnare tider för familjen Gharbi-Khachlouf. Två personer i Tunisien har tagit över Tunis News, vilket innebär att det finns mer tid för varandra och till egna intressen. Dessutom kan familjen numera resa gemensamt till Tunisien utan att riskera repressalier.

Sedan Ben Ali lämnade landet har val hållits och en interimsregering har bildats med president Moncefi Marzouki, som tidigare varit en av Amnestys samvetsfångar, i spetsen. Trots stegen i positiv riktning påpekar bland annat Amnesty att medlemmar ur säkerhetsstyrkorna fortfarande inte har ställts till svars för brott begångna under diktaturen och att reformtempot är för långsamt. Mehdi Gharbi menar dock att Väst måste ha tålamod:

– Man måste förstå att det är svårt att byta system, det är en hel mentalitet som ska ändras.

Själv är han optimistisk inför hemlandets framtid:
– Landet har pressfrihet och folk är inte rädda längre. Det räcker för mig.

Text och bild: Vera Häggblom

Fakta – Martin Luther King-priset

Martin Luther King-dagen är en nationell helgdag i USA som firas den tredje måndagen i januari varje år. Sedan 2003 firas dagen i Sverige på initiativ av Svenska baptistsamfundet och Kristna Fredsrörelsen. Priset delas ut till personer bosatta i Sverige som verkar i Martin Luther Kings anda av icke-våld, hopp och försoning.

Läs mer

Martin Luther King-dagen

Tunis News

Mehdis Gharbis tacktal vid utdelningen av Martin Luther King-priset

reportage | 2012-04-12